Het roer gaat om

Kans pakken die je ziet
Agnes hield het nieuws in de gaten en heeft een goede kijk op de arbeidsmarkt omdat ze in het verleden in de uitzendbranche heeft gewerkt. “Ik zag de krapte op de arbeidsmarkt en weet dat veel mensen die met pensioen of prepensioen zijn toch graag nog een of enkele dagen willen werken. Ik zag mijn kans schoon en wist dat ik me daarop wilde richten.”
Alex geloofde in Agnes en haar idee
Toen Agnes enkele maanden geleden bij haar contactpersoon van de gemeente Apeldoorn aangaf dat ze een eigen onderneming wilde starten en dat ze voor een goede kans van slagen graag professionele hulp in wilde schakelen, mocht ze contact opnemen met MKB-support.
Alex Goûtier, ondernemerscoach bij MKB-support, werd Agnes’ begeleider. Daarover zegt Agnes: “Ik vond de begeleiding door Alex heel prettig. Vooral dat we op regelmatige basis gesprekken hadden, was fijn. Eerder was ik vooral alleen bezig en zocht ik informatie op internet. Met Alex kon ik mijn ideeën bespreken. Hij had ervaring als ondernemer en kennis van de arbeidsmarkt. Dat iemand met ervaring me hielp, steunde en vooral dat Alex in mij en mijn idee geloofde, was heel belangrijk voor me.”
Gedegen voorbereiding
Achter de schermen is Agnes druk bezig geweest met haar bedrijf. “Samen met Alex plaatste ik mijn ondernemersplan in het uitgebreide model dat MKB-support aanbiedt en Alex voorzag me van nuttige informatie over bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en financiële onderwerpen. Daarnaast zorgde ik dat de website klaar was en dat het administratieve proces op orde was, ook plaatste ik advertenties voor het werven van kandidaten. Het backoffice gedeelte heb ik uitbesteed zodat ik me kan richten op het contact met uitzendkrachten en bedrijven en het maken van de juiste match.”
Start IJsselvallei 65 plus
Op 1 oktober was het zover. Agnes kon starten met haar uitzendbureau, IJsselvallei 65 plus!
Er zijn al meerdere uitzendkrachten ingeschreven en op dit moment is Agnes druk bezig met het leggen van contacten met bedrijven. Daarover zegt ze het volgende: “Het is een commerciële drempel waar ik overheen moet. Dat is soms lastig. Gelukkig is mijn man ondernemer in hart en nieren en steunt hij me waar hij kan. Daar ben ik erg blij mee.”
Eigenschappen
Agnes is doelgericht, gedreven en gaat flexibel om met hoe ze dat doel kan bereiken. Daarnaast is ze een doener. Ze denkt niet alleen na over wat ze wil, maar onderneemt actie om dat te realiseren. Eigenschappen die goed passen bij zelfstandig ondernemerschap.
De wat oudere doelgroep, mensen met pensioen en prepensioen, vindt het persoonlijke contact dat Agnes biedt erg prettig: “Als iemand zich inschrijft als uitzendkracht neem ik altijd even telefonisch contact op om de inschrijving door te spreken. Ik hoor terug dat mensen dat waarderen.”
De voor- en nadelen
Wat Agnes weleens lastig vindt, is dat het ondernemerschap soms eenzaam kan zijn. Ze vindt het daarom belangrijk om mensen om zich heen te verzamelen die haar kunnen steunen. Als je alles alleen doet, kun je je focus een beetje verliezen, kun je mogelijkheden laten liggen of dingen laten versloffen. Een ander kan je hierop wijzen.
Verder ziet Agnes vooral voordelen: “Ik kan het werk voor IJsselvallei 65 plus zo inpassen dat het past bij mijn persoonlijke situatie, ook kan ik mijn ei kwijt in mijn bedrijf. Bij een werkgever ben je toch, ondanks dat er in de uitzendbranche natuurlijk ook regels zijn, meer bezig met procedures en heb je te maken met andere mensen en leidinggevenden.”
Agnes’ tips voor andere startende ondernemers:
Wees altijd open en eerlijk. Stel jezelf niet beter voor dan je bent. Dat komt altijd bij je terug.
Iedereen heeft een coach nodig. Ook al weet je bepaalde dingen wel, soms zie je ze pas als je erop gewezen wordt.
Bijzondere reizen

Nu stelt ze als zelfstandig reisadviseuse en eigenaresse van Personal Touch Travel graag samen met jou je droomreis samen en ze neemt je van het begin tot het eind mee in een vakantiebeleving.
UWV staat open voor zelfstandig ondernemerschap en denkt mee
Na haar tweede ziektejaar kwam Bernadette bij het UWV terecht. Tijdens een gesprek met haar contactpersoon gaf Bernadette aan dat ze wilde onderzoeken of werken als zelfstandig onderneemster bij haar zou passen. Haar contactpersoon stond hiervoor open en dacht goed met haar mee, waarop ze een traject aangeboden kreeg bij een extern bedrijf.
Dit bedrijf was MKB-support. Eerst volgde ze een “Werkfit maken”-traject en nadat dat was afgerond mocht ze het “naar Werk”-traject volgen.
Balans en Bedrijfsvoering
Bij de start van haar onderneming is Bernadette ondersteund door Wilma Seinen, ondernemerscoach bij MKB-support.
In eerste instantie richtte hun samenwerking zich op het vinden van de juiste balans, erg belangrijk als je bent uitgevallen met een burn-out. Bij Wilma vond Bernadette een klankbord en sparringpartner.
Daarna ging de aandacht uit naar de bedrijfsvoering. “Ik moest veel leren en kennis ophalen. Bijvoorbeeld bestemmingskennis en met welke leveranciers ik het beste kan samenwerken. Ook moest ik nadenken over mijn doelgroep en hoe ik deze aan wil spreken. Er kwam veel op me af. Je moet aan zo veel dingen denken, maar het gaf me vooral veel energie.”
Stok achter de deur
Ook Luc Vermeulen, een van de andere coaches bij MKB-support, heeft een onderdeel van het traject begeleid. “Met Luc Vermeulen had ik een afspraak om de financiële kant door te spreken. Gelukkig heb ik daar zelf veel kennis van door mijn vorige baan, maar nu moest ik alles uitwerken. Ik had een gesprek gepland staan en wilde de belangrijkste punten voor dat gesprek op een rijtje hebben. Die stok achter de deur was goed voor me.”
Ontzorgen van reizen tijdens corona
Bernadette begon tijdens het tweede jaar van de coronapandemie als zelfstandig reisadviseuse. Reizen kon en mocht weer, maar er was veel waar je als reiziger rekening mee diende te houden. Hier speelde Bernadette op in met haar bedrijfsvoering. “De meerwaarde van je reis door mij laten organiseren, ten opzichte van een door de reiziger zelf geboekte reis, was dat ik alle voorwaarden omtrent het reizen in de coronaperiode uitzocht. Mijn klanten konden met al hun vragen bij mij terecht. Ook als een reis niet doorging of als reizigers gerepatrieerd moesten worden, was ik er om hun vragen te beantwoorden en het organisatorische deel op me te nemen.
Maatwerkreizen
Gelukkig zijn voor veel landen de coronamaatregelen afgeschaald. Bernadette verlegt op dit moment de focus van ontzorgen met betrekking tot coronamaatregelen naar het aanbieden van én ontzorgen voor en tijdens maatwerkreizen. “Je kan samen met mij je droomreis samenstellen. De mogelijkheden hierin zijn echt eindeloos en ik bespreek deze graag samen met de reiziger om te kijken wat bij hem past.”
Zelfstandig ondernemerschap heeft voor- en nadelen
Het grootste voordeel dat Bernadette ervaart bij het zelfstandig ondernemerschap is de flexibiliteit om je tijd in te delen zoals jij het wil of nodig hebt. “Daarnaast bepaal je zelf alles: van je doelgroep tot je leveranciers en bijvoorbeeld of je een klant erbij kan hebben of dat je helaas vol zit.
Het nadeel is dat je er alleen voor staat, jij bent eindverantwoordelijk.” Dit heeft Bernadette deels op kunnen vangen doordat ze deel uitmaakt van een franchiseformule. Als zij met vakantie gaat, kan ze de klanten die op dat moment op reis zijn, overdragen aan een andere franchisenemer en zij neemt klanten over als een collega-franchiser afwezig is.
Bernadettes tip voor andere startende ondernemers:
Volg je hart! Durf groots te denken en vooral te doen.
Kunst aan de muur voor elk interieur

Voor aan de muur in haar eigen huis kon Micky niet helemaal vinden wat ze in gedachten had. Mede daardoor ontstond het plan om een eigen collectie te ontwerpen. Ze zat (en zit) vol inspiratie en ideeën en wilde dit delen met een groter publiek. Haar doel is om kunst te ontwerpen die uniek is en perfect aansluit bij de huidige woon- & livingtrends.
Van crea-bea via een communicatiestudie naar projectmanager in de horeca
Micky is van jongs af aan een crea-bea. Tekenen, schilderen en dingen ontwerpen brachten haar ontspanning. Toch koos Micky in eerste instantie niet voor een creatieve loopbaan: “Ik heb een communicatiestudie gedaan en tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik liever niet alleen met mijn hoofd bezig ben, maar ook fysiek. Dus het sociale contact met mensen, op mijn benen staan en creatief bezig zijn.” Zodoende is ze de horeca ingerold. Dat begon met een bijbaantje tijdens haar studie en eindigde als projectmanager bij een grote landelijke keten waarvoor ze het openen van nieuwe vestigingen managede.
Pad naar zelfstandig onderneemster
Al haar hele leven kampt Micky in meer of mindere mate met rugklachten. “In 2018 sloeg het ineens weer toe. Ik had hele zware rugklachten waardoor ik bedlegerig was, ik kon niet meer staan, niet meer lopen, niet meer zitten. Ik ben thuis komen te zitten en na een revalidatieproces van zo’n twee jaar besefte ik dat werken in de horeca niet meer zou lukken.”
Micky wilde iets anders gaan doen en heeft de tijd genomen om te onderzoeken wat ze, ondanks haar lichamelijke beperking, wél kon. “Ik sprak met mensen om me heen over hoe zij dingen doen in het leven. Ik hoorde dat er tegenwoordig mensen dingen verkopen die ze zelf maken, die ze leuk vinden om te maken, zoals meubels en schilderijen. Toen viel bij mij eigenlijk het kwartje. Ik kan heel goed Photoshoppen, dat heb ik altijd voor mezelf gedaan. Ik ga kijken of ik daar iets mee kan.”
Dit, in combinatie met haar ervaring dat ze voor in haar huis niet kon vinden wat ze in gedachten had, bracht haar op het idee om afbeeldingen van dieren te maken die aansluiten bij de huidige interieurtrends.
Met haar begeleidster bij het UWV besprak Micky haar plan dat enthousiast werd ontvangen. De begeleidster zorgde ervoor dat ze in contact kwam met ondernemerscoach Luc van MKB-support. Zo werd het idee geconcretiseerd en begon Micky aan haar pad naar het zelfstandig ondernemerschap.
Coaching door Luc bracht alles in een stroomversnelling
Binnen twee weken startte de coaching door MKB-support. “Dat heeft zo’n vaart in alles gezet, ik ben bijna anderhalf jaar verder en voor mijn gevoel heb ik in die tijd al zoveel stappen doorlopen.” Micky is dankbaar voor de begeleiding die haar geboden werd. “Ik ben een enorme ADHD’er en dan heb je soms echt een stok achter de deur nodig. Dat is Luc voor mij. Iedere twee, drie weken hadden we een gesprek. Dat motiveerde mij om dingen aan te pakken. Ik kon niet met niets komen, dat voelde niet goed. ”
Daarnaast gaf Luc suggesties en fungeerde hij als klankbord. “Ik kwam met ideeën en kon vragen of Luc vond dat ik op de goede weg was, of er dingen waren waar hij nog aan dacht en of hij aanvullingen had.”
Zelfstandig ondernemerschap past goed bij Micky
De grootste drijfveer bij het starten van MoodArts was dat Micky iets wilde doen waarbij ze zelf haar werktijden kan bepalen zodat ze kan werken wanneer ze zich goed voelt. Ze wil aan haar verplichtingen kunnen voldoen, niemand teleurstellen. Daarnaast wil ze graag met mensen werken en urenlang creatief bezig zijn vindt ze heerlijk.
Micky vindt het belangrijk er te zijn voor haar klanten. “De verantwoordelijkheid van het hebben van een eigen bedrijf neem ik erg serieus. Dat maakt of kraakt, denk ik, je bedrijf. De service moet gewoon goed zijn, je moet er staan. Maar soms kan dat zwaar zijn.”
Wat ze onderschatte was hoelang de aanloopfase is. “Vooral omdat ik eerst een collectie moest creëren voordat ik überhaupt kon beginnen met verkopen en mezelf promoten. Ik ben net gestart (na een voortraject van anderhalf jaar, red.) met social media opbouwen en bekendheid verkrijgen.”
Micky’s tips voor startende ondernemers:
Breng structuur aan in je werkzaamheden en zorg voor een goede planning met balans tussen werk en privé.
Zoek iemand die met je mee kan denken, waar je mee kan schakelen.
Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren. Als je iets wil doen, gewoon proberen.
Natalie Bruns

Wat het traject voor mij vooral lastig maakte was dat ik de noodzaak van veel stappen wel zag, zoals het vraaggericht werken en zelf opdrachten binnen halen, maar mijn gezondheid te fragiel was om dit aan te gaan. Samen met mijn coach zochten we vooral naar wat er wél mogelijk was. Hij gaf me daarbij ook het inzicht dat het beter was me te specialiseren in 1 a 2 dingen in plaats van 10 verschillende dingen ‘aan te bieden’. Pijnlijk om de rest te laten vallen, maar het gaf wel meteen meer ruimte in mijn hoofd en meer tijd om beter te worden in wat er wel over bleef.
Met wat als resultaat? Tegenwoordig maak ik aquarel schilderijen die mijn fascinatie voor de mens en de natuur in al haar prachtige kleuren en verscheidenheid laat zien. Daarbij hou ik me niet aan één specifieke stijl. Ze zijn zowel als origineel, als ook afdruk te koop. Een afdruk is in vergelijking met het origineel goedkoper en men kan zelf het formaat en materiaal kiezen. Dat laatste is een dusdanig succes dat mijn werken inmiddels al in 3 webwinkels aangeboden wordt en daarbij heb ik ook nog 2 eigen webwinkels. Een fantastisch resultaat! Bij de start van dit traject, had ik nooit gedacht zo ver te kunnen komen in zo’n korte tijd. Dus gun jezelf deze kickstart voor je bedrijf en ga samen met MKB-support aan de slag.
Natuurlijk paardrijden

Pech
Christina Rieksen was recent gestart met Natuurlijk Paardrijden toen ze op een nare manier haar enkel brak. “Ik moest geopereerd worden, krijg pennen in mijn enkel en moest revalideren. Daardoor kon ik langere tijd geen lesgeven.”
De revalidatie zorgde voor een terugval in haar inkomsten, omdat Christina naast ondernemer ook alleenstaand moeder van drie kinderen is, zorgt dit voor onzekerheid en krijgt ze het gevoel alles alleen te moeten doen. Daarop brengt de gemeente Apeldoorn haar in contact met ondernemerscoach Alex Goûtier van MKB-support.
Balans is het toverwoord
Het eerste wat Alex zei, was dat zijzelf als moeder het belangrijkste is. “Dat was zo fijn. Het gaf me de rust die ik op dat moment nodig had.”
Op het moment dat het coachingstraject begint, heeft Christina naast Natuurlijk Paardrijden een opdrachtgever in de zorg, waar ze als ZZP’er werkt. “Mijn opdrachtgever in de zorg stopte, waarna ik me volledig op mijn eigen bedrijf kon focussen. Dat was fijn.” Zo kon ze Natuurlijk Paardrijden gerichter uitbouwen.
Ze vindt het prettig dat ze ervaring heeft in de zorg want: “Als het nodig is, kan ik altijd terug, er is werk genoeg in de zorg.”
Alex staat Christina bij met raad en daad
Tijdens het coachinstraject is Alex een ware ruggensteun voor Christina. “Alex is enthousiast, hij denkt mee en geeft me vertrouwen.”
Alex hielp haar om sterker in haar schoenen te staan, maar bijvoorbeeld ook met het “opvoeden” van haar klanten. “Alex leerde me dat ik streng mag zijn. Hij gaf aan dat de klant minimaal 24 uur van tevoren moet doorgeven dat de afspraak verplaatst moet worden en dat ik anders kosten in rekening mag brengen. Ook leerde hij me hoe ik moet omgaan met klanten die niet of te laat betalen.”
Wat Christina daarnaast erg waardeert, is dat hij haar heeft geholpen met het invullen van formulieren voor de gemeente.
Autonomie
Net als alles in het leven heeft zelfstandig ondernemerschap voor- en nadelen.
Het belangrijkste voordeel is voor Christina de autonomie. Ze mag zelf bepalen wat ze wanneer doet en op welke manier, ze kan creatief zijn, ze kan zelf haar tijd indelen – zo werkt ze voornamelijk als haar kinderen er niet zijn – en ze heeft niet maar een taak, maar is bezig met verschillende aspecten van het ondernemerschap.
“Dat laatste is ook gelijk een nadeel, ik moet me bezighouden met alle onderdelen van mijn bedrijf. Ook dingen die wat minder leuk zijn. Als je wat groter bent, kun je bijvoorbeeld je administratie uitbesteden, dat kan ik helaas nog niet.” Een ander nadeel vindt ze dat je niet iedere maand een vast bedrag overgemaakt krijgt, het hebben van een eigen bedrijf is onzekerder dan werken in loondienst. Ook ziek worden of om een andere reden uitvallen is een punt van zorg: “Als er iets met mij gebeurt, dan hebben we een probleem.”
Toch wegen de voordelen van de vrijheid niet op tegen de nadelen en ze maakt zich er hard voor om van haar bedrijf een nog groter succes te maken dan het al is.
Christina’s tips voor startende ondernemers:
Luister naar je klanten en speel in op wat ze zeggen. Beweeg mee met wat je klant wil.
Als de diensten die je aanbiedt niet worden afgenomen door je klanten, kijk dan wat je klanten wel willen.
Doen! Evalueer wat je doet, stel bij wat je doet, probeer dat uit en evalueer opnieuw wat je doet.
Maker of all kind of things

Multitalent
Linn is creatief, leergierig, spiritueel, een perfectionist, soms eigenwijs en een klein beetje gek. Ze heeft zich breed georiënteerd en houdt ervan nieuwe uitdagingen aan te gaan om zo te blijven leren en haar grenzen af te tasten. “Ik ben graag een jack of all trades. Ik vind het heel leuk om verschillende dingen te doen, dan blijft het interessant.”
Daarom kwam er niet één website, maar vier. LinndeGroot is haar landingspagina. Daarvandaan word je doorgestuurd naar graphic design, illustrations en photography.
Door haar ADD kan Linn chaotisch zijn, maar het werkt ook in haar voordeel: ze ziet dingen op een niet standaard manier en dat levert vaak een vernieuwende invalshoek op. Verhalen vertellen en beelden maken die wat betekenen, vindt Linn belangrijk.
Start als zelfstandig onderneemster
Ruim een jaar geleden kwam Linn zonder werk te zitten. Ze wilde graag weer aan de slag, maar er waren, mede door de coronapandemie, weinig vacatures in haar vakgebied. Naast de moordende concurrentie was haar portfolio wat verouderd. “Ik kreeg een uitkering en ik dacht: eigenlijk is nu het perfecte moment omdat ik er de ruimte en tijd voor krijg.” Dus greep ze de kans om als zelfstandig onderneemster te starten met beide handen aan!
De gemeente vertelde dat het mogelijk was hierbij ondersteund te worden en adviseerde MKB-support. Linn is blij met hun begeleiding: “Ik weet niet of ik het zonder ondersteuning was gaan doen.”
Coaching helpt Linn bij het stroomlijnen van haar activiteiten
“De startfase was spannend, uitdagend, alles. Ik ga er nu voor, maar wat als ik faal? Toen dacht ik: het maakt niet uit als ik faal. Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd!”
Linn heeft soms moeite met structureren, een kenmerk van ADD. Ondernemerscoach Alex helpt haar met waar ze aan moet denken om haar bedrijf van de grond te krijgen: wat voor mapjes zijn handig om aan te leggen, welke paperassen moet je bewaren, plannen van activiteiten, een website maken, inkomsten doorgeven aan de belastingdienst en jezelf aan het werk zetten. “Hij helpt me bij wat ondernemerschap eigenlijk is.”
Doelen stellen
Momenteel is Linn bezig met het stellen van doelen voor de toekomst. Doelen voor over enkele maanden, maar ook voor de langere termijn. “Dat (de doelen, red.) structureren is voor mij next level. Ik vind het plannen van volgend weekend al moeilijk. Het is fijn dat Alex mij daarbij kan ondersteunen.” Samen concretiseren ze het doel, kijken wat ervoor nodig is en ook het financiële aspect komt aan bod.
Daarnaast is Alex een klankbord. “Het is fijn om iemand te hebben met wie je dingen kunt bespreken.”
Linn is haar draai aan het vinden en bouwt routines op. Per week kijkt ze wat er moet gebeuren en maakt aan de hand daarvan een daily schedule. Haar portfolio vult ze aan en ze maakt reclame voor LinndeGroot.
Ondernemerschap past goed bij Linn, het geeft haar vrijheid. Vrijheid om haar eigen tijd in te delen, vrijheid om te kiezen welke opdrachten ze aanneemt, vrijheid om het op haar manier te doen.
Linns tips voor startende ondernemers:
Blijf bij jezelf, doe wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Klanten komen dan terug.
Tast je valkuilen af, daar leer je van.
‘Mijn ding’

Ik ben Sara
In 2016 was Irene bij vrienden in Frankrijk die daar een oud landhuis hadden gekocht. “We waren een ruimte aan het opknappen en we vonden een stapel oude kleren onder een berg stro, hooi en rommel. Het was onduidelijk uit welke tijd die kleren kwamen of wie ze daar had neergelegd. Ze waren compleet vergaan. Toen dacht ik, hier zit een verhaal in. Dat verhaal kwam niet direct, maar de eerste zinnen van Ik ben Sara schreef ik op toen ik een paar dagen later ‘s ochtends wakker werd. Ik zat in bed, pakte mijn schrijfblok en ging schrijven. De volgende dag gebeurde hetzelfde. Elke keer werd ik wakker en dan schreef ik een stuk. Dat heb ik voorgelezen aan de vriendin bij wie ik logeerde. Zij zei: ‘Ga door, ik wil weten hoe het verder gaat.’ en dat heb ik gedaan.” Zo ontstond de eerste roman van Irene.
Nu te koop
Ik ben Sara kun je in de voorverkoop kopen via haar website, daarmee steun je haar als auteur het meest. Na 1 november is het boek alleen nog te koop via de fysieke en online boekwinkels.
Gelijkenissen
Er zijn enkele gelijkenissen tussen Sara en Irene. Op haar website staat mooi samengevat wat Irene tijdens het interview vertelde: Eenvoud is “my middle name”. Irene zoekt naar de kern van wat echt nodig is. Daarvoor liet ze al meerdere keren alles los wat ze kent en volgt ze haar intuïtie.
“Dat wat ik doe in mijn eigen leven, doet Sara ook. Op een gegeven moment vroeg iemand aan mij: ‘Ben jij dan Sara?’ Ik ben niet Sara. Ze heeft wel kenmerken van mij, maar ze maakt dingen mee die ik niet heb meegemaakt en andersom. Ook zij moet alles loslaten om dichter bij zichzelf te komen. Ik heb echt alles losgelaten wat mij houvast gaf, en dat meerdere keren in mijn leven. Daar waar anderen vastzitten aan een huis of aan een relatie, kijk ik iedere keer: past dit nog bij mij of moet ik een andere stap zetten om mijn eigen vrijheid te kunnen ervaren en erachter te komen wat ik nodig heb?
Mensen zijn geneigd zich te hechten, maar door onthechting kom je veel dichter bij jezelf, is het veel makkelijker om te zeggen dit is belangrijk voor mij. Pas als je je helemaal kunt onthechten, kun je weer gaan hechten. Dan kan ik nog iets dichter bij datgene komen wat mijn ideaal is.”
Bedrijf dat bij Irene past
Ondernemerscoach Luc Vermeulen van MKB-support coacht Irene. “Wat ik fijn vind, is dat ik gecoacht word naar het bedrijf dat het beste bij mij past. Luc geeft me de ruimte om dit zelf te ontdekken. Hij geeft tips en adviezen, maar geeft mij de mogelijkheid om zelf uit te vinden of ik op de juiste weg ben.”
MKB-support biedt ook ondersteuning op het gebied van work-life balance, een coach die daarin gespecialiseerd is, kan extra ondersteuning bieden. “Met het stukje work-life balance ben ik op persoonlijk vlak al heel erg bezig. Met Paula Vermeulen heb ik daar gesprekken over, maar ze zegt ook: ‘Je weet het allemaal al, je moet het alleen wel gaan doen.’” Door de gesprekken met Paula heeft Irene een kleine stok achter de deur.
Irene weet waar haar talenten en passies liggen en zet zich graag in om jou te laten ontdekken hoe waardevol jouw verhaal is.
Irenes tips:
Als je een boek wilt schrijven omdat je vindt dat je verhaal een boek moet worden, ga dan schrijven. Wacht niet tot je tijd hebt om te gaan schrijven. Door te beginnen activeer je je schrijfspier en al doende leer je. Ook Elisabeth Gilbert zegt dit in Big Magic, de kunst van creatief denken.
Je hoeft geen boek te schrijven om je expertise te laten zien, dat kan ook op een andere manier er zijn heel veel middelen om je expertise te delen.
Heb vertrouwen. Je mag vertrouwen hebben dat er gebeurt wat de bedoeling is.
Dit geldt voor mensen in het algemeen, niet alleen voor ondernemers. Je hoeft dingen die niet goed gaan niet altijd meteen op te lossen. Soms is er geen oplossing of ontstaat deze vanzelf als je het probleem loslaat en vertrouwen hebt. Het helpt niet altijd om hard te werken aan een oplossing, soms is het juist beter om af te wachten of het even te laten voor wat het is.
Creatieve workshops voor particulieren en bedrijven

Van Ouder-Kind-Workshop tot Teambuilding Happy Day
Het concept achter Happy You Workshops bestaat al sinds 2013. Uiteindelijk heeft toeval ertoe geleid dat Olga van Baaren (49, moeder van twee pubers) drie jaar later de nieuwe eigenaar werd. Toen de oprichtster, een vriendin van Olga, ermee wilde stoppen was Olga net op zoek naar een nieuwe baan en besloot het over te nemen. Een stap waarmee ze heel blij is! “Ik vind het leuk om zelf concepten te bedenken die aanslaan en die vervolgens over te brengen aan de deelnemers van de workshop. Het is mooi om te zien hoe mensen in het begin misschien nog twijfelen of ze het wel kunnen en aan het einde weg gaan met iets wat hartstikke leuk is.”
Na een goede start ging ze haar bedrijf steeds verder uitbreiden. Ze deelde het pand anders in om grotere groepen te kunnen ontvangen en vergrootte het aanbod. Inmiddels kun je bij Happy You Workshops terecht voor een breed aanbod aan creatieve activiteiten: zo kun je er een hapjesplank van steigerhout, wegwijzerbordjes van sloophout of een leren schoudertasje maken. Of je gaat aan de slag met handlettering, porselein beschilderen of wandcirkels maken voor een creatieve interieurdecoratie. Olga biedt haar workshops ook voor grotere groepen (tot 30 deelnemers) aan en verzorgt graag creatieve vrijgezellenfeestjes, babyshowers, teambuilding events en meer.
Een coach om mee te sparren
Het liep heel goed tot de Coronapandemie roet in het eten gooide. De continu veranderende regels en terugkerende lockdowns hebben bij de onderneemster behoorlijk wat stress en financiële onzekerheid veroorzaakt. In deze pittige tijd was Olga blij om ondersteuning van een ondernemerscoach te krijgen. Hij hielp haar de financiële situatie en mogelijkheden inzichtelijk te maken. Daarnaast heeft ze nu een professionele gesprekspartner die met haar meedenkt: “De gesprekken met de coach hebben me rust gebracht. Hij heeft samen met me gekeken wat ik nodig heb, hoe we gaan inzetten en hoe ik het aanbod eventueel kan uitbreiden.”
De financiële onzekerheid is iets wat het ondernemen weleens pittig maakt. Maar voor Olga overwegen nog steeds de voordelen: “Ik heb heel veel ideeën. Als onderneemster kan ik deze uitvoeren en uitproberen, terwijl ik mijn eigen tijd kan bepalen en indelen. En ik ben trots op wat ik doe, dat er mensen zijn die daar blij van worden.”
Olga’s tips voor startende ondernemers
Olga adviseert om er heel goed over na te denken waar je valkuilen liggen. Je moet je zwaktes en sterktes kennen. “En zorg dat iemand aan de zijlijn staat waarmee je kan overleggen. Dat vind ik echt cruciaal.”
Lees meer “Creatieve workshops voor particulieren en bedrijven”
Trivium Training verlegt je grenzen!

“Ik vind het telkens een uitdaging om kennis en vaardigheden over te dragen, het beste in mensen naar boven te halen. Waar ik altijd naar op zoek ga, is waar ligt de grens van de deelnemers en waar ga je die grens verleggen, zodat je ontwikkelt en groeit op de gebieden die je met elkaar gekozen hebt. Ons motto luidt: Trivium verlegt je grenzen.”
Coronapandemie bracht Cees bij MKB-support
Het begin van de coronapandemie betekende, ook voor Trivium Training, een verandering in bedrijfsactiviteit. Mensen gingen thuiswerken, mochten als team niet meer samenkomen en durfden dit ook niet. Daardoor werden trainingen geannuleerd en nieuwe live trainingen nauwelijks meer afgenomen. De branche werd hard geraakt. “Het is al die jaren fantastisch gegaan. Dan gebeurt er iets in de wereld, waar je zelf geen invloed op hebt.”
Door de gemeente Voorst werd er in de coronaperiode hulp voor zelfstandig ondernemers aangeboden. De belangrijkste hulp bestond uit het bieden van een professioneel klankbord. Zodoende kwam Cees in contact met ondernemerscoach Alex Goûtier van MKB-support. Het centrale thema in hun gesprekken was: waar sta je nu en waar wil je heen?
Alex adviseert en fungeert als klankbord
“Door alle veranderingen ten gevolge van corona is het belangrijk om een tunnelvisie te voorkomen en een brede blik te houden.” Cees heeft daarbij veel gehad aan de adviezen van Alex, hij fungeerde als adviseur en klankbord. Cees kon met hem sparren en zaken bij hem verifiëren. “Doordat iemand vragen stelt, krijg je een andere kijk op de werkelijkheid, anders blijf je cirkelen in je eigen gedachten, overtuigingen en waarheid. Als iemand luistert en vragen stelt, kom je tot nieuwe inzichten. Alex was een adviseur en gaf mij een bredere blik. Door Alex’ vragen gingen mijn ogen open, zag ik dingen die zich eerder niet binnen mijn gezichtsveld bevonden. Mede hierdoor zijn een flink aantal onlinetrainingen ontwikkeld die middels Zoom en Teams direct inzetbaar bleken te zijn. Op deze manier ervaarde Cees wat hij normaal aan zijn coachees leert, namelijk het verleggen van grenzen.
Zelfstandig ondernemerschap heeft voor- en nadelen
Cees vindt het een voordeel dat hij autonoom kan handelen in zijn werk. “Als ondernemer kun je onafhankelijk zijn. Zelf bepalen en eigen keuzes maken als het gaat om koers en visie. Het voelt als een zekere mate van vrijheid wanneer je niet star vastzit aan werktijden, maar zelf kan plannen. Ik geloof dat veel mensen gebaat zijn bij zelfsturing en zelfbeschikking in hun werk en dat het tot betere resultaten leidt. Maar natuurlijk is samenwerking ook erg belangrijk! Vooral de samenwerking met de klant en opdrachtgever. De kunst is om met de klant het probleem of de uitdaging boven water te krijgen en daarvoor de juiste training te creëren met het beste resultaat als gevolg.
Cees is zeer dankbaar voor en blij met de begeleiding door MKB-support, Alex heeft ogen en deuren geopend.
Cees’ tips voor startende ondernemers:
Geloof in jezelf en je onderneming, dan lukt het!
Vertrouw erop dat het goedkomt.
Blijf bij jezelf, je eigen waarden.
MijnWand voor JouwWand, maar MijnWand is er ook voor jou

Daarnaast is MijnWand een sociale onderneming. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waar Abdi er zelf ooit een van was, krijgen er de kans zich te ontwikkelen. “We helpen deze mensen om hun eigen kracht en passie te vinden en hopen ze een opstapje te bieden naar de volgende fase in hun leven.”
Van vluchteling, via schuldhulpverlening naar een eigen bedrijf waarin Abdi anderen helpt
Abdi’s leven ging, zacht gezegd, niet over rozen. Zo vluchtte hij als elf jarige jongen voor de oorlog in Somalië en kwam hij, enige tijd na de start van zijn eerste bedrijf, in de schuldhulpverlening terecht, maar hij is en blijft positief en toekomstgericht.
In 2017 volgde Abdi een werknemerstraject waarbij hij, geholpen door de eigenaar, MijnWand mocht opbouwen. “Vorig jaar gaf ik bij de arbeidsdeskundige van het UWV aan dat ik graag als zelfstandige verder wilde, om precies te zijn als mede-eigenaar van MijnWand. Ik mocht toen tot mijn blijdschap een ondernemerstraject volgen.”
Vorig jaar startte zijn traject bij MKB-support en sinds februari dit jaar mag Abdi zich mede-eigenaar van MijnWand noemen. Hij is trots op zijn bedrijf dat wandrekken verkoopt en waarmee hij, zoals gezegd, mensen, met name jongeren, een kans biedt om te groeien, om hun plek in de samenleving te vinden.
Abdi ziet ondernemerscoach Luc een beetje als grote broer
Via het ondernemerstraject van het UWV kwam Abdi bij MKB-support terecht. Daar trof hij ondernemerscoach Luc en Abdi is daar zeer dankbaar voor. Hij spreekt Luc ongeveer eens per maand en die gesprekken zijn heel waardevol voor Abdi. Luc is een mentor voor hem, hij kan met hem sparren. “Luc steunt en begeleidt mij, kijkt met mij mee. Hij geeft mij wat ik nodig heb, maar stippelt niet mijn pad uit. Dat maakt hem als coach heel waardevol. Ik ben een soort ‘grote broer’ voor anderen en Luc is dit een beetje voor mij.”
Zelfstandig ondernemerschap past Abdi als een tweede huid
Abdi komt uit een ondernemersfamilie. “Mijn vader is ondernemer, mijn moeder is ondernemer, mijn hele familie is ondernemer. Mijn broers zijn over de hele wereld verspreid en hebben allemaal een eigen bedrijf. Iedereen heeft of een eigen vrachtwagen of een eigen taxi of leidt een eigen onderneming. In Somalië groeien we op met een ondernemersmentaliteit, wij kennen het concept werknemer-zijn niet, het past ook niet zo bij mij. Ik kan er niet goed tegen als iemand mij vertelt wat ik moet doen en hoe ik dat moet doen. Ik wil het zelf doen, ik wil ontwikkelen, ik wil ondernemen, ik wil risico nemen en dat kan niet als je voor een ander werkt. Het is hard werken, je moet het vertrouwen krijgen van anderen, maar ik geniet van wat ik bereik. Ik voel me gezegend.”
Door het vertrouwen dat hij krijgt van de arbeidsdeskundige van het UWV en met de begeleiding van Luc ziet Abdi de toekomst zonnig in.
Abdi’s tips voor startende ondernemers:
Iedereen is anders, doe het daarom op je eigen manier.
Geniet van het proces. Niet alleen het eindresultaat is bepalend, ook hoe je daar komt.
Doe het gewoon. Er gaan dingen niet goed, maar leer van je fouten, dan gaat het uiteindelijk wel goed.
Lees meer “MijnWand voor JouwWand, maar MijnWand is er ook voor jou”
Mensen helpen is het mooiste wat er is!

Om mensen in beweging te krijgen, maakt ze gebruik van haar creativiteit, humor en kleur en van haar positieve instelling.
Doordat ze mensen laat groeien, gaan ze beter functioneren in hun werk, wat uitval voorkomt. Iets wat in een tijd van personeelsschaarste erg belangrijk is. Ze omschrijft het zelf als volgt: “Het mooiste wat er is, is mensen en bedrijven helpen!”
Zoektocht naar ondernemerscoach brengt Andrea bij MKB-support
“Ik coach al jaren mensen.” Dat deed ze altijd in loondienst. “Maar nadat ik door het oog van de naald was gekropen en daar fysieke beperkingen aan overhield, besloot ik te onderzoeken wat ik wel kon.” Andrea voerde gesprekken met verschillende ondernemers en kwam erachter dat veel bedrijven worstelen met personeelsleden die bore-out of burn-out raken. “Dat veroorzaakt onnodige kosten. Toen dacht ik, daar kan ik iets mee!”
Andrea ging op zoek naar een ondernemerscoach om haar te helpen bij het starten van haar bedrijf. “Op de website van MKB-support zag ik een filmpje van Luc Vermeulen. Ik voelde direct een klik en had goede verhalen gehoord.”
De startfase als zelfstandig ondernemer
Andrea krijgt energie van dingen creëren en proberen. Ze had nog nooit een website gebouwd. “Maar zoals Pipi Langkous al zei: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Ik ging aan de slag met de website van BONVANIE & CO, en hoe!”
Soms was het ook lastig. “Ik ben iemand met veel ideeën, mijn creativiteit is een waardevolle hulpbron. Daarentegen wil mijn hoofd meer dan mijn lijf aankan. Samen met Luc heb ik focus aangebracht. Wat is haalbaar en wat niet.” Daarnaast ondersteunde Luc Andrea bij de technische kant van het opbouwen van haar bedrijf. “Luc is een sparringpartner gebleken die mij in mijn waarde laat.”
Ze heeft inmiddels meerdere opdrachten. Daar is Andrea blij mee, want “als beginnend ondernemer steek je veel privégeld in je bedrijf”.
Lean Canvas Model voor inzicht in je eigen bedrijf
MKB-support biedt meerdere tools om de start als zelfstandig ondernemer te ondersteunen. Andrea maakte gebruik van het Lean Canvas Model. Dit is een model waarin je je businessplan samenvat.
Je kijkt specifiek naar wat voor dienst of product je aanbiedt. Wat is het klantprobleem dat jij met jouw onderneming wil oplossen?
Met de hulp van Luc vult Andrea het model in. “Het nuttig om overzicht en inzicht te krijgen in wat ik met mijn bedrijf wil bieden.”
Net als bijna alles in het leven heeft zelfstandig ondernemerschap voor- en nadelen
“Het ondernemerschap past goed bij mij als persoon, omdat ik enthousiast, creatief, verbindend en positief ben. Ik kan mijn eigen uren indelen en verspreiden over de week. Dat past bij mij.”
Het runnen van haar bedrijf, vooral het vinden van klanten, is een punt van aandacht: “Een bedrijf technisch opstarten is één ding, maar een bedrijf onderhouden, is een ander ding. Als beginnend ondernemer is acquisitie voor mij het lastigst. Als bedrijf heb je nog geen naam gemaakt.”
Ze heeft dan ook een belangrijke tip, vooral voor gemeenten en het UWV: “Help startende ondernemers met het opbouwen van de naamsbekendheid en referenties. Gun hun een of meerdere opdrachten.” Zo bied je ze een mooie kans.
Andrea’s tip voor startende ondernemers:
Start een bedrijf op dat bij je past en waar je blij van wordt. Dat geeft je de meeste energie en dat heb je nodig om jouw bedrijf succesvol te laten zijn. Blijf vooral jezelf… en onderschat het niet. Een bedrijf is “a way of living”!
Illustraties die een verhaal in beeld brengen

Tekenen en schilderen is haar passie
Sabine is moeder van drie dochters, waarvan de jongste nog thuis woont. Tekenen en schilderen is haar passie en sinds maart 2021 is Sabine trotse eigenares van Het illustratiekabinet.
Na twee jaar kunstacademie besloot ze te stoppen. Hierna werd haar oudste dochter geboren. In deeltijd volgde ze de opleiding grafisch vormgever en deed dit vervolgens een aantal jaren op freelancebasis. Ze miste als freelancer collega’s en omdat ze toe was aan iets nieuws ging ze de Pabo doen.
Een nieuwe start
Na een jaar of vijftien in het onderwijs gewerkt te hebben, kreeg ze neurologische klachten. Het duurde een tijd voordat de artsen erachter kwamen dat de klachten werden veroorzaakt door een zeldzame – maar gelukkig operabele – cyste in haar hoofd. “Daarna ben ik redelijk hersteld, maar met wat restklachten en werken in een drukke omgeving lukt niet meer. Lesgeven was klaar en ik ben gedeeltelijk afgekeurd.”
Tekenen en schilderen lukte voor de operatie niet meer, maar daarna kon Sabine het gelukkig opnieuw oppakken. “Dat blijf ik doen, daar stop ik niet meer mee. Ik was opgelucht dat ik dat weer kon.”
Haar oudste dochters zeiden dat ze illustraties op social media moest delen. Met enige schroom plaatste ze deze en er kwamen enthousiaste reacties: “Daar moet je wat mee doen!”
Zoals dat gaat als je langere tijd ziek bent, kwam ze bij de arbeidsdeskundige van het UWV. Bij haar gaf Sabine aan graag als zelfstandig illustrator aan de slag te willen en ze kreeg de kans dit te doen. Dat was het begin van Het illustratiekabinet.
Coaching hielp Sabine in zichzelf te geloven
Vanuit het UWV kreeg Sabine een extern coaching traject aangeboden en ze koos voor MKB-support. Daar heeft ze geen spijt van gehad. “Als een professional aangeeft dat je iets goed kunt en van je bedrijf een succes kan maken, is het toch anders dan wanneer iemand uit je directe omgeving dat zegt. Ik kreeg er vertrouwen in dat het echt iets kon worden.”
Stok achter de deur en praktische tips
Ondernemerscoach Luc van MKB-support hielp Sabine. Samen zetten ze op een rijtje wat er moest gebeuren en door de regelmatige gesprekken had ze een stok achter de deur om te doen wat was afgesproken.
Het maken van haar website was een megaklus. Vragen als welke illustraties kan ik het beste gebruiken, welke lay-out kies ik, welke prijsstelling moet ik hanteren en wat voor teksten plaats ik moesten worden beantwoord. Door haar eigen inzet en het sparren met Luc is het eindresultaat iets om trots op te zijn.
Ook onderwerpen zoals het maken van offertes en facturen, gebruik van LinkedIn, uit je comfortzone stappen en licenties van de illustraties kwamen aan bod.
Sabines tips voor startende ondernemers
Probeer met andere ondernemers – in hetzelfde of een ander vakgebied – in contact te komen. Je kunt van elkaar leren en horen hoe het bij de ander gaat. Ook de sociale contacten zijn fijn. Zelf heeft Sabine een werkplek in een verzamelgebouw voor creatieve ondernemers.
Probeer alle potentiële opdrachtgevers een kans te geven. Soms denk je van tevoren dat het niets wordt en ontstaat er toch een hele leuke samenwerking.
Hoe Freeks lichamelijke beperking zijn kracht werd

Door zijn lichamelijke beperking weet Freek als geen ander aan welke informatie zijn doelgroep behoefte heeft en deze kennis heeft hij doorgetrokken naar andere doelgroepen. Omdat hij zich kan inleven in verschillende situaties passen zijn woorden bij de beoogde doelgroep.
Na verschillende opleidingen, die in de praktijk niet goed bij hem pasten, vond hij zijn roeping
Freek wilde graag het onderwijs in, maar dit liep helaas anders dan gehoopt. “Ik heb de opleiding tot onderwijsassistent gevolgd en de lerarenopleiding Nederlands gedaan. Theoretisch kon ik dat allemaal heel goed, maar tijdens mijn stages liep ik altijd vast. Dat was zo frustrerend dat ik had besloten om geen nieuwe studie meer op te pakken. Als dagbesteding ben ik toen bij mijn zorgaanbieder op de communicatieafdeling gaan werken. Daar werkte ik aan het vereenvoudigen van teksten. Dit paste heel goed bij mij, maar ik dacht: stel dat deze werkzaamheden ophouden, dan is het voor mij heel lastig om iets anders te vinden op dit gebied als ik geen papieren heb. Daarom ben ik de opleiding Communicatie en Multimediadesign gaan doen.”
Tijdens de opleiding Communicatie en Multimediadesign start Freek met zijn eigen bedrijf
Freek heeft een gesprek met zijn arbeidsdeskundige van het UWV waarin ze zijn toekomstplannen doornemen. Freek wil graag een eigen bedrijf starten omdat dat goed bij hem lijkt te passen. Hij schrijft een ondernemingsplan en de arbeidsdeskundige is enthousiast. Daarop brengt de arbeidsdeskundige Freek in contact met MKB-support en na een intakegesprek met Luc Vermeulen gaat het coachingstraject van start.
Nog voordat Freek zijn bedrijf goed en wel begonnen is, wordt hij al gevraagd voor een opdracht. Dat is hét moment om zijn bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel!
Coaching door Luc helpt om Freek Communicatie goed neer te zetten
Tijdens het coachingstraject hebben Luc en Freek op regelmatige basis gesprekken. Freek mag zelf dingen uitzoeken, dat vindt hij prettig. Luc voorziet hem van tips, advies en ideeën, denkt met Freek mee en samen bepalen ze of zijn doelen en wensen realistisch zijn.
Lastige punten van het zelfstandig ondernemerschap vindt Freek de financiële kant: wat moet je allemaal regelen en wat is optioneel? En daarnaast ben je overal zelf verantwoordelijk voor, je kunt dingen waar je minder verstand van hebt niet bij een andere afdeling neerleggen. Luc kan hem hierbij goed helpen.
De nadelen wegen gelukkig niet op tegen de voordelen. Freek vindt het belangrijk dat hij zelf kan bepalen wat hij doet, wanneer hij het doet en hoe hij het doet.
Freeks tips voor startende ondernemers:
Ga je droom achterna!
Neem iemand in de arm die je kan ondersteunen, dan komt het helemaal goed. Je hoeft het niet alleen te doen.
Lees meer “Hoe Freeks lichamelijke beperking zijn kracht werd”
De wereld een stukje mooier maken

Van de bijstand naar haar droombaan
Jeannette Tromp (50 jaar, moeder van twee pubers) is sinds 2018 trotse eigenaresse van de vintage boetiek Blije Meisjes in het historisch centrum van Harderwijk. De enthousiaste oprichtster heeft daarvoor zware tijden doorgemaakt. Een eerdere winkel waarmee ze moest stoppen, een scheiding en daarna een flinke schuld. Maar Jeannette is een doorzetter. “Van niets iets maken is mijn passie.” Omdat ze van jongs af aan al ondernemer wilde worden en er meer voor haar kinderen wilde zijn, ruilde ze haar vorige baan als jobcoach in voor deze nieuwe winkel – die ze vanuit de bijstand oprichtte. Haar eigen kledinglabel staat voor authentieke en verantwoorde tweedehands kleding voor een eerlijke prijs. Jeannettes missie: “Jou en de wereld nog een stukje mooier maken!” Dit gaat verder dan alleen de verkoop van kleding. Ze wil haar klanten ook een fijne plek bieden waar ze verbinding en liefde kunnen beleven – liefde voor zichzelf, voor elkaar en onze aarde. Samen met een kopje thee of koffie, gezonde, zelfgemaakte hapjes en een positieve sfeer.
Bijsturen en schakelen
Na een succesvolle start begon een jaar later de pandemie. De drie maanden durende lockdown was voor de onderneemster de grootste uitdaging. “Ik heb geleerd dat ondernemen de hele tijd bijsturen en schakelen is. Veel dingen, zoals Corona, zie je niet aankomen. Je moet flexibel zijn.” Dankzij haar creativiteit en positieve mindset wist Jeannette hier het beste van te maken. Zo ontwierp ze haar eigen T-Shirt-campagne met ‘Klaar om te knuffelen’ shirts die zo geslaagd was dat ze daarvan de huur tijdens de lockdown kon betalen. Op dit moment is ze druk bezig met haar nieuwe online concept Vrienden van de blije meisjes dat binnenkort gelanceerd wordt: en “blije community” over alle sociale kanalen, voor klanten die ook graag ambassadeur van Blije Meisjes willen zijn. De leden krijgen korting in de online shop en kunnen een abonnement afsluiten waarbij ze regelmatig nieuwe kledingstukken voor een tijdje mogen lenen. De oprichtster houdt ervan om nieuwe dingen te creëren en lekker eigenwijs te doen. “Het ondernemen geeft me veel vrijheid, dat vind ik heel belangrijk.”
Een coach die in je gelooft
Voor het oprichten van haar winkel kreeg Jeannette ondersteuning van een ondernemerscoach. “De coach heeft me enorm geholpen. Hij was direct enthousiast over mijn ideeën en geloofde in mijn dromen. Met hem te sparren gaf me meer zelfvertrouwen.” Met hulp van de coach bouwde ze een goede fundering voor haar bedrijf met een gedetailleerd ondernemersplan. Ze leerde steeds weer de focus terug te brengen naar haar missie: mensen blij maken. “Ik wilde al vanaf het begin graag een online winkel en ik droom over een franchise met meerdere winkels.” De coach adviseerde haar om eerst op de fysieke winkel te focussen en het bijkomende werk van een online winkel niet te onderschatten. Dus bouwde ze stapje voor stapje haar merk op.
Jeannettes tips voor startende ondernemers
Geloof in jezelf en laat je niet door angsten tegen houden. Je moet je hart volgen. Iets doen waar jij en je klanten blij van worden. “Ik focus niet op de winst. Als ik met mensen zaken doe moet het altijd een win-win zijn.”
Ondernemen is keihard werken. Vergeet daarbij niet om goed voor jezelf te zorgen.
Centrale Recherche Dienst

Coach Alex Goûtier heeft altijd aandachtig naar mij geluisterd, toont ook empathie en gaat met je mee in gedachten. Totdat hij mij beter leerde kennen en dan liet hij mij denken, hij geeft je een richting en vervolgens moet je aan jezelf bouwen. Bijv. ik dacht dat huis aan huis verspreiding een zeer effectief middel zou zijn tot bekendmaking van mijn bedrijf. Ik had het mis. Het gaat niet om wat je doet maar hoeveel mensen je bereikt, er zijn immers goedkopere manieren om je bereikbaarheid als onderneming te vergroten met een minimale budget.
Alex heeft mijn visie verandert, mijn denkwijze, openstaan voor bouwen aan jezelf en ontwikkeling van je bedrijf. Mijn gedachtegang is niet 10-20% verandert, ik durf wel te zeggen dat dit makkelijk 50% is.
Inmiddels heb ik een gezond bedrijf gestart namelijk Centrale Recherche Dienst in Apeldoorn. Privédetective en Bedrijfsrecherche. Mijn werkzaamheden zijn divers van lichte particuliere zaken tot aan complexe fraudezaken waarbij ik nationaal en internationaal inzetbaar ben.
Ik ben trots op mijzelf dat ik een kundig persoon als Alex Goûtier naast mij heb als steun voor mijn verdere ontwikkeling. Citatie Dhr A. Goûtier, “Eindelijk de leeuw is wakker” Deze woorden vergeet ik nooit meer. Wat ik voor potentiële klanten mee wil geven is, “heb vertrouwen, want je bent in goede handen”.
Ervaringsdeskundige

Liefde voor je brein
De liefde voor je brein staat symbool voor de kracht van kwetsbaarheid, de kwaliteiten van ons brein en het ruimte geven aan zelfcompassie.
Aandacht, compassie en kwetsbaarheid zijn belangrijke waarden tijdens haar coaching. Mirella zegt: “Ik gun het anderen om zich te richten op wat wel mogelijk is en minder aandacht te geven aan wat niet meer lukt. Je mindset is daarin heel belangrijk.”
Haar achtergrond kan ze goed inzetten in haar coachingspraktijk
Mirella is universitair geschoold als bestuurskundige. Ze heeft twintig jaar ervaring in het onderwijs en leerde daar onder andere dat er een klik moet zijn en dat humor en aansluiting bij je doelgroep heel belangrijk is. Naast het lesgeven ontwikkelde Mirella lesmateriaal en begeleidde ze stages. Daarvoor legde ze onder andere stagebezoeken af. Haar onderwijservaring gebruikt ze nu bij het coachen van mensen en het ontwikkelen van materialen en opdrachten.
Reflectiekaarten
Toen Mirella net voor zichzelf begon, moest ze nog heel rustig aan doen. Ze kon zich maar kort focussen. In die periode maakte ze een set van 52 reflectiekaarten.
“Ik had een doel, kon mijn creativiteit kwijt, ik hou van schrijven en vond het leuk om over de teksten, die ik bij de kaarten schreef, na te denken en ik kon de foto’s die ik maakte tijdens mijn wandelingen gebruiken voor een tastbaar product. De kaarten kunnen worden ingezet om met behulp van de beelden je wens, twijfel of verwachting makkelijker uit te spreken.”
Mirella gebruikt haar kaarten tijdens coachsessies en ze verkoopt de sets via haar website.
Je hoeft het niet alleen te doen
Tijdens het opzetten van Love Your Brain had Mirella behoefte aan een sparringpartner en luisterend oor. Bij MKB-support trof ze ondernemerscoach Alex Goûtier. Met hem kon ze sparren over haar bedrijfsvoering.
Alex helpt haar de diensten die ze aanbiedt, uit te breiden én te specificeren. Zo geeft Mirella naast individuele coaching aan mensen met NAH nu ook mindfulnesstrainingen aan mensen zonder NAH en heeft ze getest hoe het online begeleiden van een groep coachees haar bevalt. Hierbij houdt ze steeds haar eigen belastbaarheid in acht.
Daarnaast bekijken Alex en Mirella samen hoe Mirella in contact kan komen met meer potentiële coachees. Binnenkort zal Mirella Love Your Brain dan ook aanmelden bij UWV-zakelijk en daar haar diensten aanbieden voor mensen die ziek zijn uitgevallen met NAH.
Tools van MKB-support
Tijdens het traject met MKB-support, wat Mirella dit jaar afrondt, heeft ze gebruik gemaakt van een aantal van de tools die MKB-support biedt.
Zo vulde ze samen met Alex het online-ondernemersplan en het Lean Canvas-model in. Daarin kom je tot de kern van je bedrijf. Daarnaast deed ze een ondernemerstest om haar sterke en zwakke ondernemersvaardigheden in beeld te brengen. Zijzelf vulde de test in, maar ook mensen die haar op werk- en privégebied goed kennen, vulden de vragenlijst over haar in. Mirella vond het niet confronterend, soms was het herkenbaar en soms een eyeopener en het was interessant om erachter te komen hoe anderen haar zagen.
Waarom zelfstandig ondernemerschap?
Mirella had al langer de wens om als zelfstandige aan de slag te gaan en terugkeren in haar functie was erg lastig. Mirella zegt daarover: “Op mijn werk waren veel prikkels, onder andere door het werken in kantoortuinen, de studenten die extra aandacht vroegen en het bijwonen van de vele overleggen. Dit was het moment de stap te zetten en te kijken of zelfstandig ondernemerschap bij me past.”
Tot nu toe past het eigen baas zijn heel goed bij Mirella. Ze kan haar eigen werktijden bepalen en rust inplannen wanneer ze dat nodig heeft. Dat zorgt ervoor dat ze rekening kan houden met haar belastbaarheid.
Leercurve
Wat Mirella nog moeilijk vindt, is het teleurstellen van mensen. Soms kun je iets niet doen omdat het niet past, niet bij jou, niet in je planning of anderszins. Een andere valkuil is dat ze alles goed wil doen, daardoor overvraagt ze soms zichzelf. Gelukkig is bij beide valkuilen een leercurve zichtbaar en zit het ondernemerschap Mirella als gegoten.
Mirella’s tips voor andere startende ondernemers:
Zoek het contact met anderen, zowel met mede-ondernemers als je doelgroep, en ga een open gesprek aan. Je kunt veel van ze leren.
Je hoeft geen gelikte verkoper te zijn om je dienst of product te verkopen. Kom in contact en onderzoek waar mensen behoefte aan hebben. Als er een klik is, komt de opdracht of aankoop vanzelf.
Multitasker

Voorts komt dit voorjaar haar eerste boek, onder het pseudoniem Charlotte de Winter, uit bij uitgeverij Zilverbron/Zilverspoor. De Sleuteldrager is een thriller van bovennatuurlijke proporties.
Een nieuwe balans als zelfstandig onderneemster
Nadat Charlotte hersteld is van een zware burn-out wil ze weer gaan werken. Ze is jarenlang succesvol zelfstandig onderneemster geweest en wil graag opnieuw als zelfstandige aan de slag. Want: “Het ondernemerschap is voor mij gemaakt. De vrijheid, de verantwoordelijkheid, de discipline. Ik kon geen andere keuze maken, wilde geen andere keuze maken.”
Tijdens haar burn-out was buiten zijn en buiten werken haar redding en bleek ze zulke groene vingers te hebben dat ze besloot er haar werk van te maken. Daarnaast zet ze haar jarenlange ervaring met het schrijven van (commerciële) teksten voor de zakelijke markt in voor andere ondernemers.
“De ochtenden zijn voor het tuinonderhoud, de middagen voor de tekstverbetering”, aldus Charlotte. Zo heeft ze een mooie balans gevonden tussen buiten zijn en met haar handen werken en binnen zijn en vooral in haar hoofd zitten.
Sparren
“Toen ik weer kon en wilde gaan werken, kreeg ik vanuit de gemeente de kans om opnieuw als ondernemer te beginnen mét steun en begeleiding door MKB-support. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”
Bij MKB-support werd Charlotte begeleidt door ondernemerscoach Alex Goûtier. Daarover zegt Charlotte: “Het was heel fijn om te kunnen sparren met Alex. Hij kwam met zaken waar ik niet, of te weinig, over had nagedacht. We hebben gediscussieerd over specialisatie en marktbenadering. Erg leuk. En nuttig.”
Tools van MKB-support
“Het starten van een onderneming, met het schrijven van een ondernemersplan, een financieel plan en een marketingplan, kende ik als doorgewinterde ondernemer al.” Samen met Alex heeft Charlotte haar ondernemersplan tot in detail uitgewerkt en op basis daarvan heeft ze haar strategie voor de komende drie jaar een beetje aangepast.
Toekomst
Charlotte is op dit moment bezig met het opbouwen van naamsbekendheid voor de tekst en redactie tak van haar bedrijf. Haar ochtenden zijn goed gevuld met tuinonderhoud en verder is ze druk bezig met de redactie en promotie van haar boek en alles wat daarbij komt kijken.
Ze vind het spannend dat er best veel concurrentie is op het gebied van copywriting en redactie, daarom wil ze zich graag onderscheiden van de rest, wat past bij het advies dat Alex haar gaf. Ook gaf Alex aan dat ze een aantal opdrachtgevers kan ondersteunen met gesloten beurs. Daarmee kan je elkaar helpen, Charlotte kan ervaring opdoen en ze ontvangt een referentie.
“Maar wie weet, misschien wordt De Sleuteldrager een bestseller, verkoop ik de filmrechten en ben ik over een paar jaar en beroemde schrijfster.” Wij duimen natuurlijk met haar mee!
Charlottes tips voor andere startende ondernemers:
Zoek iemand in je omgeving die kritisch, maar wel positief, meedenkt. Het is voor mensen makkelijk om te zeggen: “Zou je dat nou wel doen? Wat als het niet lukt?” Je hebt er meer aan als iemand zegt: “Leg eens uit hoe je dat voor je ziet? Welke opties heb je als het tegenvalt?”
Zorg ervoor dat je een noodplan achter de hand hebt voor als het misgaat. Gooi het onder in de la, maar denk er wel over na.
Uniek segment

Er zijn niet veel restaurateurs van deze oldtimerbrommers en zijn klanten komen uit alle windstreken naar Voorthuizen, in het hart van de Veluwe.
Topcoach
“Alex is een topvent! Het is iemand die je echt berijpt.” Waren de eerste woorden die Remco sprak over het coachingstraject met Alex Goûtier.
Remco waardeert het dat Alex je zelf laat nadenken, maar tegelijkertijd handvatten biedt om te groeien. Daarnaast vindt Remco het belangrijk dat hij gecoacht wordt door iemand die zelf ook ondernemer is, dan zijn de adviezen van een ervaringsdeskundige en dat is toch anders dan wanneer iemand alleen informatie ‘uit de boekjes’ heeft.
Voldoening
Remco haalt veel voldoening uit het werken met de oldtimers. “Het geluid van een tweetaktmotor heeft gewoon iets.” Hij is trots en blij dat hij dit werk mag doen en dat hij inmiddels op zaterdag iemand in dienst heeft kunnen nemen.
“Wat ik minder leuk vind, zijn dingen als administratie en belastingen, maar dat zal veel zelfstandigen bekend in de oren klinken. Gelukkig helpt mijn vrouw Kirsten me hierbij.”
Toekomst
Op dit moment werkt Remco ook als zelfstandig monteur bij defensie. Dat vindt hij leuk en het past goed bij het werk dat hij voor zijn eigen bedrijf doet, maar het liefst wil hij volledig van de brommers kunnen leven.
Er zijn dus nog mooie stappen te maken.
Remco’s tips voor andere startende ondernemers:
Wees jezelf! Wees puur. Doe je niet groter of anders voor dan je bent.
Onderzoek wat je wil, stel jezelf vragen. Heb helder wat je wil bereiken.
Vertel de mensen om je heen wat je doet. Je weet nooit hoe iemand bij je terechtkomt en als veel mensen weten wat je doet, heb je een groot bereik.
Met Zehavi is alles begonnen

De start van de gallery
Ewa werkt jarenlang met veel plezier als bedrijfsleidster in de horeca als ze aan het begin van de coronapandemie haar baan verliest. Na enige tijd komen Anat en Lucy op haar pad. Zij willen de kunstwerken van Anat ook online gaan verkopen zodat ze hun klantenkring kunnen uitbreiden en ze vragen Ewa hen daarbij te helpen. Ze wil dit graag op zich nemen en het idee van de online gallery is geboren. Naast prints van de schilderijen, op houten panelen en posters, verkopen ze diverse artikelen met de afbeelding van de schilderijen. Denk daarbij aan koffiemokken, puzzels, kussens en muismatten.
UWV is behulpzaam
Omdat Ewa geen baan heeft, wordt ze door het UWV begeleidt om weer aan het werk te gaan. Tijdens een van de gesprekken met haar contactpersoon geeft Ewa aan dat ze samen met twee anderen een onderneming wil starten en haar contactpersoon deelt haar enthousiasme. “Mijn contactpersoon zei dat ik daarbij gecoacht kon worden. Ze gaf een aantal bedrijfsnamen door, volgens mij vier. Ik moest contact opnemen en kijken welke coach er bij mij past. Ik heb meerdere gesprekken gevoerd en bij Luc van MKB-support voelde het direct goed.”
Coaching door Luc voelt als een fantastisch cadeau
Terugkijkend op het begin van haar traject naar zelfstandig ondernemerschap zegt Ewa: “Spannend, vooral spannend. Ik had enorm veel ideeën. Maar hoe maak je die ideeën waar? Je moet het brengen aan de hele wereld, want wij verkopen wereldwijd. Het begin was daarom enorm spannend. Ik ben ontzettend blij dat ik toen geholpen ben door Luc. Hij heeft zoveel ervaring, ik stond er niet alleen voor.” Ze voelt zich gehoord door Luc, ze wordt echt serieus genomen. “Hij zorgde ervoor dat ik me op me gemak voelde en alles kon zeggen en vragen. En dat is nog steeds zo. Het traject met Luc waarbij ik mag investeren in mijzelf en de onderneming voelt als een fantastisch cadeau.” Luc denkt op diverse vlakken mee en met name sparren over de financiële kant is prettig. “We moeten belastingaangiftes doen, bedenken welke prijzen we hanteren, achterhalen wat de verzendtarieven zijn en ga zo maar door. Het is heel fijn om dat te bespreken met iemand met zoveel kennis.” Ewa wil graag benadrukken hoe dankbaar ze is dat ze door MKB-support geholpen wordt. “Ik ben echt enorm tevreden over MKB-support. Luc snapt het! Hij heeft een schat aan ervaring en helpt je een succes van je onderneming te maken. Ik adviseer iedereen die zelfstandig ondernemerschap overweegt om contact op te nemen met MKB-support.”
Toekomst
Momenteel besteedt Ewa al haar tijd aan Zehavi Gallery. “Ik zit in een traject van negen maanden, waarbij ik door Luc begeleid wordt. Dat duurt nog tot en met november. Ik kan me volledig focussen op de onderneming.” Al is Ewa gedreven er een succes van te maken en gelooft ze daar ook echt in, ze is tegelijkertijd realistisch: “We zijn zoekende naar de beste formule, proberen allerlei dingen uit. Mocht het nog even duren voor Zehavi Gallery goed gaat lopen, dan zal ik er, zolang het nodig is, een baan naast zoeken.”
Ondernemerschap biedt veel voordelen
Ewa heeft veel energie, is creatief en houd ervan om bezig te zijn. Ze zit vol goede ideeën en waar ze dat voorheen met haar leidinggevende moest bespreken, hem moest overtuigen dat wat ze bedacht had goed was, kan en mag ze nu zelf beslissen en gelijk doorpakken. Ze hoeft niet te overleggen, maar heeft de vrije hand gekregen, want zo zeiden Anat en Lucy: “Wij weten niet hoe we dit het beste kunnen doen, doe wat jij denkt dat goed is”. Haar energie kan ze direct inzetten om dingen te creëren, ze heeft het niet langer nodig om mensen te overtuigen. Ze heeft de vrijheid om te creëren. Een ander voordeel vindt ze haar regelmatigere ritme. Ze werkt niet langer in diensten, waarbij ze, zoals gebruikelijk in de horeca, vaak pas laat klaar was.
Ewa’s tips voor startende ondernemers:
DOEN!
Het is leuk, het is van jezelf, je kunt meestal werken wanneer, waar en met wie jij wil. Het is nooit saai.
Vraag hulp aan een “buitenstaander”. Iemand die dichtbij staat, heeft natuurlijk het beste met je voor, maar iemand met veel ervaring kan je verder helpen. En, heel belangrijk, luister naar die persoon.
Handgemaakt én met een goed doel

Bijdragen aan een schone oceaan
De 35-jarige Ivan Renema, ondernemer achter Laut Baru, houdt erg van de natuur. Hij kreeg het idee voor zijn bedrijf tijdens een langer verblijf op Bali waar hij na een stressvolle tijd van de natuur wilde genieten en een beetje tot rust wilde komen. Daar zag hij overal plastic afval op het strand en besloot dat hij een bijdrage wilde leveren aan het oplossen van dit probleem. Wat begon met de deelname aan een paar grote beach cleanups eindigde met de geboorte van Laut Baru: aan een schone zee bijdragen met mooie producten waar je blij van wordt en die je ook als cadeau kunt geven. € 20,- van iedere aankoop gaan naar een onafhankelijke organisatie die het plastic afval uit de zee rond Bali verwijdert. Via een QR-code kan de klant zelfs inzien wat precies met zijn donatie gebeurt. De naam Laut Baru betekent dan ook ‘schone oceaan’ in het Indonesisch. Bovendien worden alle armbanden en tassen door inwoners van Bali geproduceerd.
De waarde van een coach
Ivan is bijna zijn hele beroepsleven al ondernemer geweest en kent zijn valkuilen inmiddels goed: soms gaat hij te snel en loopt hij over van de ideeën. Daarom is hij blij met de ondersteuning van MKB-Support. “Wat belangrijk voor me is, is dat je een sparringpartner hebt. Dat je kunt uitspreken wat je denkt en dat iemand met verstand van zaken daar iets op kan zeggen. Dat geeft me veel rust. Door mijn ideeën met de coach te bespreken wordt het allemaal wat inzichtelijker.” De coach helpt hem er ook bij, prioriteiten te stellen en zijn weg in onderwerpen te vinden die voor Ivan minder interessant en boeiend zijn, maar er wel bij horen (zoals belastingen).
Ivan`s tips voor startende ondernemers:
Je hoeft niet in alles de beste te zijn, maar zorg dat je van alle onderdelen van het ondernemerschap iets weet. “Weet wat je eigen krachten zijn en ga daar vooral voor staan. Maar je blijft schipper van je eigen schip. Dus je moet ook weten hoe de masten werken, het roer, …”.
Ook moet je goed je eigen grenzen bewaken. Het grote voordeel, dat je als ondernemer alles zelf in handen hebt en zelf kunt bepalen, kan meteen ook een groot nadeel zijn: “Omdat je zelf de baas bent, kun je jezelf ook helemaal over de kop werken. Het werk gaat altijd door en je moet er zelf kaders in aanbrengen.”
Degene die nog twijfelt over de stap naar ondernemerschap, adviseert hij om het gewoon te proberen. Want pas dan weet je echt of het bij je past!
Radicale zelfzorg voor moeders

Verbinding in Moederschap
De 38-jarige Lotte Huisman, zelf moeder van twee kinderen (4 en 6), doet al yoga sinds haar studies Biologie en Filosofie. “Ik vind de beoefening van yoga heel tof, maar ook het hele filosofische systeem erachter”. Na een hectische baan in de milieubescherming werd ze ziek. Tijdens het herstelproces begon ze vervolgens een 2-jarige yogadocentenopleiding, in eerste instantie om met yoga goed voor zichzelf te blijven zorgen en zich te blijven ontwikkelen. Zo ontdekte ze ook haar passie voor het lesgeven. Ze besloot dat ze yoga als docent met anderen wilde delen om zo aan een mooiere wereld bij te dragen. Toen Lotte uiteindelijk klaar was om te starten zat de wereld midden in een pandemie. Er was weinig vraag naar nieuwe docenten in de yogastudio’s. Omdat ze al langer de wens had gehad om haar eigen baas te zijn, gaf dit haar het laatste zetje om met Radical Being voor zichzelf te beginnen. Dat bleek een goede keuze te zijn. Vanwege Corona startte ze online, en ook daar is ze achteraf heel blij over. Haar doelgroep heeft vaak toch al te weinig tijd en moeite om momenten voor zichzelf vrij te maken. Zo kunnen de moeders de yogalessen makkelijk online volgen wanneer het ze uitkomt, maar wel onder professionele begeleiding en met een groep. Ook kan de oprichtster op die manier vanuit het dorpje waar ze woont mensen in heel Nederland bereiken.
Ondersteuning door een ondernemerscoach
Lotte omschrijft zichzelf als ‘heel eigenwijs’ en botste weleens met haar vorige werkgevers. Dat zorgde voor lastige situaties en kostte veel energie. “Nu doe ik wat ik wil, ik kom er vanzelf achter of iets werkt of niet en ik maak mijn eigen fouten. Dat vind ik heel prettig.” Een keerzijde van het ondernemerschap is dat Lotte als eigen baas ook alles zelf moet doen, zeker in het begin als er nog weinig budget is. Daarom was ze erg blij dat de coach van MKB-Support haar in de startfase bij de vele praktische en financiële aspecten van de bedrijfsvoering ondersteunde waarvan ze als beginnende ondernemer nog weinig wist. Hij was ook een belangrijke stok achter de deur die ervoor zorgde dat Lotte bezig bleef. De gesprekken met de coach werken voor haar steeds weer verhelderend: “Hij komt uit een heel andere wereld dan ik en kijkt er vanuit een ander perspectief naar. Hij stelt kritische vragen, praat niet zomaar met je mee. Dat maakt het ontzettend waardevol voor me.”
Lottes tip voor startende ondernemers:
Als je voor jezelf begint is het alleen maar natuurlijk dat je af en toe onzeker bent of twijfels hebt. Vooral aan de onzekerheid over je inkomen moet je wennen. “Je neemt een grote stap naar iets onbekends, dat is best eng. Probeer de twijfels en onzekerheid in perspectief te zien, ze te accepteren als onderdeel van het proces, en te beseffen dat je daarvan ook ontzettend veel kunt leren en groeien.” De oprichtster van Radical Being adviseert dan ook om je niet alleen op je onderneming te focussen, maar ook met je innerlijke werk bezig te blijven.
Gewichtsconsulent

Toen de gelegenheid zich voordeed, heb ik de opleiding gewichtsconsulent gedaan waarna ik kon starten met het opzetten van een eigen praktijk. Al snel kwam ik erachter dat daar heel veel bij kwam kijken. En op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer en de moed zonk mij in de schoenen. Maar een droom opgeven doe ik niet snel en ik ben van nature een doorzetter. Uiteindelijk kwam ik in contact met MKB-Support. Zij hebben mij stap voor stap geleerd hoe ik te werk kon gaan waardoor de warboel in mijn hoofd werd ontward. Ik kreeg weer meer zelfvertrouwen en het gevoel dat het ging lukken. Met name de marketing was voor mij een nieuw aspect in mijn leven omdat ik daar als verpleegkundige nooit mee te maken heb gehad. Bij een eigen bedrijf gaat het erom hoe je jezelf in de markt zet, wie is je doelgroep en hoe bereik je hen. Dat is hard werken. Maar dankzij de steun en professionele coaching is het mij gelukt. Zij motiveerde mij om de nodige stappen te zetten en ik kreeg weer zelfvertrouwen.
Inmiddels heb ik een mooie website, te vinden op Hanne de Jager, en ben vol vertrouwen en plezier gestart met mijn praktijk. Ik heb een eigen visie op gezonde voeding en leefstijl en ben gespecialiseerd in emotie-eten. Ik bied professionele begeleiding en kan mensen goed helpen die al jarenlang kampen met gewichtsproblemen. Vol trots kan ik zeggen dat klanten bij mij in goede handen zijn.
OkeVeilingen is een milieubewuste onderneming

De spullen die Rick en John inkopen, zouden, zonder hun tussenkomst, vernietigd worden. John zegt daarover: “We kopen rest- en retourpartijen op. Daardoor leveren we een bijdrage aan het milieu. Je ziet vaak dat dit soort partijen ‘gedumpt’ worden, maar nu bieden we de producten een tweede kans en zorgen we voor minder milieuvervuiling. Daarnaast kunnen we de klant op deze manier een goede prijs bieden.”
Samenwerken is prettig, maar vereist ook afstemming
Rick ontving een uitkering, maar wilde graag terug in het arbeidsproces. Daarom is hij gaan kijken naar zijn mogelijkheden als zelfstandig ondernemer. Samen met John, een goede vriend, besloot hij een webshop te starten. Want, zo zegt Rick: “Een webshop biedt veel flexibiliteit. Je kunt dit vanuit huis doen, je kunt zelf je werktijden bepalen. Dat leek ons handig.”
De heren vinden het prettig om samen te werken, Rick geeft aan: “Je kunt met elkaar overleggen, doen waar je goed in bent en de taken verdelen. Maar het vereist ook dat je met elkaar overlegt, je kunt niet in je eentje een beslissing nemen.” John heeft, naast OkeVeiligen, al enige tijd een eigen bedrijf en is gewend om zelf zijn koers te bepalen. Dat hij dingen nu moet bespreken, was even wennen, maar gelukkig kennen de ondernemers elkaar al jaren en komen ze er samen altijd uit.
UWV biedt ondernemerscoaching via een extern bedrijf
Tijdens een gesprek met zijn contactpersoon van het UWV komen Ricks plannen voor een eigen bedrijf ter sprake. Deze contactpersoon geeft aan dat Rick bij zijn eerste stappen op het ondernemerspad begeleid kan worden. Hij krijgt de namen van een aantal bedrijven waarmee het UWV samenwerkt. Rick bekijkt hun websites en voert kennismakingsgesprekken.
Zo komt Rick in contact met Luc Vermeulen, ondernemerscoach van MKB-support, en dat voelde goed. “De website van MKB-support was duidelijk en overzichtelijk, het gesprek was open en Luc gaf al direct goede adviezen.”
De keuze was snel gemaakt en Rick is er nog altijd content mee.
Oprichten VOF op advies van Luc
Rick en John willen samen een veilingsite oprichten, daarom moeten goede afspraken worden gemaakt. “Hoe goed je elkaar ook kent, zakelijk gezien is het belangrijk dingen op papier te hebben staan”, zegt Rick. “We hebben een contract opgesteld. Luc heeft meegedacht wat we daarin moesten opnemen. Zo hebben we onder andere de werkverdeling en de uitbetalingen vastgelegd. Het was heel prettig dat we iemand, een buitenstaander, hadden die ons kon adviseren. Ook heeft Luc uitleg gegeven over de verschillende bedrijfsvormen. Daarom hebben we besloten een VOF op te richten.”
Ondernemerscoaching is van onschatbare waarde
Rick heeft tijdens het coachingstraject meerdere gesprekken met Luc. Daarin wordt hij langs diverse vraagstukken geleidt. Sommige dingen zijn voor de hand liggend, andere vragen had hij zelf niet van tevoren bedacht. Onderwerpen die ze bijvoorbeeld bespraken waren: Wat voor bedrijfsvorm kiezen jullie? Wie is waarvoor verantwoordelijk in jullie bedrijf? Wat gaan jullie doen aan marketing? Hoe richten jullie de website in? Welke financiële knelpunten zijn er en hoe kunnen die opgelost worden?
Daarnaast geeft Rick aan dat hij de goede bereikbaarheid van MKB-support als heel prettig heeft ervaren: “Als je een vraag hebt, mag je altijd, ook buiten de geplande gesprekken om, contact opnemen. Dat die mogelijkheid geboden wordt, geeft rust.”
Zelfstandig ondernemerschap heeft voor- en nadelen
Rick en John vinden het belangrijk dat ze veel zelf kunnen bepalen, dat is echt een groot voordeel. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel. Ze mogen en moeten zelf alles regelen, zijn volledig verantwoordelijk voor hun bedrijf. John zegt daarover: “Met de onzekerheid over of je het wel goed doet, moet je om kunnen gaan. En soms hebben we allebei een ander idee, dan moet je overleggen. Gelukkig kunnen we dat goed.” Al met al wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en Rick en John zijn erg blij dat ze dit pad zijn ingeslagen.
De tips van Rick en John voor startende ondernemers die samen een bedrijf willen beginnen:
Maak goede afspraken met elkaar en leg deze vast in een contract.
Blijf in gesprek, bespreek alles met elkaar.
En een tip voor alle ondernemers:
Zet door! Het is soms best zwaar, maar als alles op orde is, kun je genieten.