Skip to content

Natuurlijk paardrijden

Met haar bedrijf Natuurlijk Paardrijden geeft Christina Rieksen les in natuurlijk paardrijden. Natuurlijk paardrijden houdt in dat de mens zich in de omgang met het paard zoveel mogelijk aanpast aan het natuurlijke gedrag van het paard en niet andersom. Zo hebben de paarden geen hoefijzers en wordt er bitloos gereden. Ook worden de paarden gehouden in een grote wei met soortgenoten waar ze zich altijd vrij kunnen bewegen, kunnen schuilen onder de bomen en onbeperkt contact kunnen hebben met elkaar.

Pech

Christina Rieksen was recent gestart met Natuurlijk Paardrijden toen ze op een nare manier haar enkel brak. “Ik moest geopereerd worden, krijg pennen in mijn enkel en moest revalideren. Daardoor kon ik langere tijd geen lesgeven.”

De revalidatie zorgde voor een terugval in haar inkomsten, omdat Christina naast ondernemer ook alleenstaand moeder van drie kinderen is, zorgt dit voor onzekerheid en krijgt ze het gevoel alles alleen te moeten doen. Daarop brengt de gemeente Apeldoorn haar in contact met ondernemerscoach Alex Goûtier van MKB-support.

Balans is het toverwoord

Het eerste wat Alex zei, was dat zijzelf als moeder het belangrijkste is. “Dat was zo fijn. Het gaf me de rust die ik op dat moment nodig had.”

Op het moment dat het coachingstraject begint, heeft Christina naast Natuurlijk Paardrijden een opdrachtgever in de zorg, waar ze als ZZP’er werkt. “Mijn opdrachtgever in de zorg stopte, waarna ik me volledig op mijn eigen bedrijf kon focussen. Dat was fijn.” Zo kon ze Natuurlijk Paardrijden gerichter uitbouwen.

Ze vindt het prettig dat ze ervaring heeft in de zorg want: “Als het nodig is, kan ik altijd terug, er is werk genoeg in de zorg.”

Alex staat Christina bij met raad en daad

Tijdens het coachinstraject is Alex een ware ruggensteun voor Christina. “Alex is enthousiast, hij denkt mee en geeft me vertrouwen.”

Alex hielp haar om sterker in haar schoenen te staan, maar bijvoorbeeld ook met het “opvoeden” van haar klanten. “Alex leerde me dat ik streng mag zijn. Hij gaf aan dat de klant minimaal 24 uur van tevoren moet doorgeven dat de afspraak verplaatst moet worden en dat ik anders kosten in rekening mag brengen. Ook leerde hij me hoe ik moet omgaan met klanten die niet of te laat betalen.”

Wat Christina daarnaast erg waardeert, is dat hij haar heeft geholpen met het invullen van formulieren voor de gemeente.

Autonomie

Net als alles in het leven heeft zelfstandig ondernemerschap voor- en nadelen.

Het belangrijkste voordeel is voor Christina de autonomie. Ze mag zelf bepalen wat ze wanneer doet en op welke manier, ze kan creatief zijn, ze kan zelf haar tijd indelen – zo werkt ze voornamelijk als haar kinderen er niet zijn – en ze heeft niet maar een taak, maar is bezig met verschillende aspecten van het ondernemerschap.

“Dat laatste is ook gelijk een nadeel, ik moet me bezighouden met alle onderdelen van mijn bedrijf. Ook dingen die wat minder leuk zijn. Als je wat groter bent, kun je bijvoorbeeld je administratie uitbesteden, dat kan ik helaas nog niet.” Een ander nadeel vindt ze dat je niet iedere maand een vast bedrag overgemaakt krijgt, het hebben van een eigen bedrijf is onzekerder dan werken in loondienst. Ook ziek worden of om een andere reden uitvallen is een punt van zorg: “Als er iets met mij gebeurt, dan hebben we een probleem.”

Toch wegen de voordelen van de vrijheid niet op tegen de nadelen en ze maakt zich er hard voor om van haar bedrijf een nog groter succes te maken dan het al is.

Christina’s tips voor startende ondernemers:

  • Luister naar je klanten en speel in op wat ze zeggen. Beweeg mee met wat je klant wil.
    Als de diensten die je aanbiedt niet worden afgenomen door je klanten, kijk dan wat je klanten wel willen.
  • Doen! Evalueer wat je doet, stel bij wat je doet, probeer dat uit en evalueer opnieuw wat je doet.
Back To Top