Skip to content

Hoe Freeks lichamelijke beperking zijn kracht werd

Freek Felet is sinds oktober 2021 de trotse eigenaar van Freek Communicatie. Hij biedt als zelfstandig ondernemer zijn diensten aan op het gebied van het schrijven van teksten, communicatieadvies en woordvoering. Teksten schrijven op, en herschrijven naar B1-niveau is zijn specialiteit. Teksten op B1-niveau zijn voor de overgrote meerderheid van de bevolking begrijpelijk. Ze bestaan uit makkelijke woorden en korte, eenvoudige en actieve zinnen.

Door zijn lichamelijke beperking weet Freek als geen ander aan welke informatie zijn doelgroep behoefte heeft en deze kennis heeft hij doorgetrokken naar andere doelgroepen. Omdat hij zich kan inleven in verschillende situaties passen zijn woorden bij de beoogde doelgroep.

Na verschillende opleidingen, die in de praktijk niet goed bij hem pasten, vond hij zijn roeping

Freek wilde graag het onderwijs in, maar dit liep helaas anders dan gehoopt. “Ik heb de opleiding tot onderwijsassistent gevolgd en de lerarenopleiding Nederlands gedaan. Theoretisch kon ik dat allemaal heel goed, maar tijdens mijn stages liep ik altijd vast. Dat was zo frustrerend dat ik had besloten om geen nieuwe studie meer op te pakken. Als dagbesteding ben ik toen bij mijn zorgaanbieder op de communicatieafdeling gaan werken. Daar werkte ik aan het vereenvoudigen van teksten. Dit paste heel goed bij mij, maar ik dacht: stel dat deze werkzaamheden ophouden, dan is het voor mij heel lastig om iets anders te vinden op dit gebied als ik geen papieren heb. Daarom ben ik de opleiding Communicatie en Multimediadesign gaan doen.”

Tijdens de opleiding Communicatie en Multimediadesign start Freek met zijn eigen bedrijf

Freek heeft een gesprek met zijn arbeidsdeskundige van het UWV waarin ze zijn toekomstplannen doornemen. Freek wil graag een eigen bedrijf starten omdat dat goed bij hem lijkt te passen. Hij schrijft een ondernemingsplan en de arbeidsdeskundige is enthousiast. Daarop brengt de arbeidsdeskundige Freek in contact met MKB-support en na een intakegesprek met Luc Vermeulen gaat het coachingstraject van start.

Nog voordat Freek zijn bedrijf goed en wel begonnen is, wordt hij al gevraagd voor een opdracht. Dat is hét moment om zijn bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel!

Coaching door Luc helpt om Freek Communicatie goed neer te zetten

Tijdens het coachingstraject hebben Luc en Freek op regelmatige basis gesprekken. Freek mag zelf dingen uitzoeken, dat vindt hij prettig. Luc voorziet hem van tips, advies en ideeën, denkt met Freek mee en samen bepalen ze of zijn doelen en wensen realistisch zijn.

Lastige punten van het zelfstandig ondernemerschap vindt Freek de financiële kant: wat moet je allemaal regelen en wat is optioneel? En daarnaast ben je overal zelf verantwoordelijk voor, je kunt dingen waar je minder verstand van hebt niet bij een andere afdeling neerleggen. Luc kan hem hierbij goed helpen.

De nadelen wegen gelukkig niet op tegen de voordelen. Freek vindt het belangrijk dat hij zelf kan bepalen wat hij doet, wanneer hij het doet en hoe hij het doet.

Freeks tips voor startende ondernemers:

  • Ga je droom achterna!
  • Neem iemand in de arm die je kan ondersteunen, dan komt het helemaal goed. Je hoeft het niet alleen te doen.
Back To Top