Skip to content

Bijzondere reizen

Bernadette Dijkstra heeft in het verleden met veel plezier als reisadviseuse gewerkt, maar zoals dat gaat in het bedrijfsleven, stootte het bedrijf waar ze werkte de reistak af en ging Bernadette in een andere functie aan het werk. Ook in deze financiële functie werkte ze jaren met plezier, tot ze ruim drie jaar geleden uitviel met burn-outklachten. Voor haar was dat het sein om het roer om te gooien.

Nu stelt ze als zelfstandig reisadviseuse en eigenaresse van Personal Touch Travel graag samen met jou je droomreis samen en ze neemt je van het begin tot het eind mee in een vakantiebeleving.

UWV staat open voor zelfstandig ondernemerschap en denkt mee

Na haar tweede ziektejaar kwam Bernadette bij het UWV terecht. Tijdens een gesprek met haar contactpersoon gaf Bernadette aan dat ze wilde onderzoeken of werken als zelfstandig onderneemster bij haar zou passen. Haar contactpersoon stond hiervoor open en dacht goed met haar mee, waarop ze een traject aangeboden kreeg bij een extern bedrijf.

Dit bedrijf was MKB-support. Eerst volgde ze een “Werkfit maken”-traject en nadat dat was afgerond mocht ze het “naar Werk”-traject volgen.

Balans en Bedrijfsvoering

Bij de start van haar onderneming is Bernadette ondersteund door Wilma Seinen, ondernemerscoach bij MKB-support.

In eerste instantie richtte hun samenwerking zich op het vinden van de juiste balans, erg belangrijk als je bent uitgevallen met een burn-out. Bij Wilma vond Bernadette een klankbord en sparringpartner.

Daarna ging de aandacht uit naar de bedrijfsvoering. “Ik moest veel leren en kennis ophalen. Bijvoorbeeld bestemmingskennis en met welke leveranciers ik het beste kan samenwerken. Ook moest ik nadenken over mijn doelgroep en hoe ik deze aan wil spreken. Er kwam veel op me af. Je moet aan zo veel dingen denken, maar het gaf me vooral veel energie.”

Stok achter de deur

Ook Luc Vermeulen, een van de andere coaches bij MKB-support, heeft een onderdeel van het traject begeleid. “Met Luc Vermeulen had ik een afspraak om de financiële kant door te spreken. Gelukkig heb ik daar zelf veel kennis van door mijn vorige baan, maar nu moest ik alles uitwerken. Ik had een gesprek gepland staan en wilde de belangrijkste punten voor dat gesprek op een rijtje hebben. Die stok achter de deur was goed voor me.”

Ontzorgen van reizen tijdens corona

Bernadette begon tijdens het tweede jaar van de coronapandemie als zelfstandig reisadviseuse. Reizen kon en mocht weer, maar er was veel waar je als reiziger rekening mee diende te houden. Hier speelde Bernadette op in met haar bedrijfsvoering. “De meerwaarde van je reis door mij laten organiseren, ten opzichte van een door de reiziger zelf geboekte reis, was dat ik alle voorwaarden omtrent het reizen in de coronaperiode uitzocht. Mijn klanten konden met al hun vragen bij mij terecht. Ook als een reis niet doorging of als reizigers gerepatrieerd moesten worden, was ik er om hun vragen te beantwoorden en het organisatorische deel op me te nemen.

Maatwerkreizen

Gelukkig zijn voor veel landen de coronamaatregelen afgeschaald. Bernadette verlegt op dit moment de focus van ontzorgen met betrekking tot coronamaatregelen naar het aanbieden van én ontzorgen voor en tijdens maatwerkreizen. “Je kan samen met mij je droomreis samenstellen. De mogelijkheden hierin zijn echt eindeloos en ik bespreek deze graag samen met de reiziger om te kijken wat bij hem past.”

Zelfstandig ondernemerschap heeft voor- en nadelen

Het grootste voordeel dat Bernadette ervaart bij het zelfstandig ondernemerschap is de flexibiliteit om je tijd in te delen zoals jij het wil of nodig hebt. “Daarnaast bepaal je zelf alles: van je doelgroep tot je leveranciers en bijvoorbeeld of je een klant erbij kan hebben of dat je helaas vol zit.

Het nadeel is dat je er alleen voor staat, jij bent eindverantwoordelijk.” Dit heeft Bernadette deels op kunnen vangen doordat ze deel uitmaakt van een franchiseformule. Als zij met vakantie gaat, kan ze de klanten die op dat moment op reis zijn, overdragen aan een andere franchisenemer en zij neemt klanten over als een collega-franchiser afwezig is.

Bernadettes tip voor andere startende ondernemers:

  • Volg je hart! Durf groots te denken en vooral te doen.
Back To Top