Skip to content

Het roer gaat om

Agnes Pouw is een eerlijke, spontane vrouw en haar kracht zit in het persoonlijke contact. Ze heeft gewerkt als klassiek vocalist en zangcoach en was tevens werkzaam in het autobedrijf van haar man. Agnes is al lange tijd zelfstandig onderneemster, maar door corona en andere omstandigheden kon ze niet doorgaan met haar werkzaamheden. Dus ging het roer om. Haar wens was om zelf weer een bedrijf op te bouwen, ze gaat liever niet in loondienst aan de slag omdat dat niet zo goed bij haar persoonlijke situatie past.

 Kans pakken die je ziet

Agnes hield het nieuws in de gaten en heeft een goede kijk op de arbeidsmarkt omdat ze in het verleden in de uitzendbranche heeft gewerkt. “Ik zag de krapte op de arbeidsmarkt en weet dat veel mensen die met pensioen of prepensioen zijn toch graag nog een of enkele dagen willen werken. Ik zag mijn kans schoon en wist dat ik me daarop wilde richten.”

Alex geloofde in Agnes en haar idee

Toen Agnes enkele maanden geleden bij haar contactpersoon van de gemeente Apeldoorn aangaf dat ze een eigen onderneming wilde starten en dat ze voor een goede kans van slagen graag professionele hulp in wilde schakelen, mocht ze contact opnemen met MKB-support.

Alex Goûtier, ondernemerscoach bij MKB-support, werd Agnes’ begeleider. Daarover zegt Agnes: “Ik vond de begeleiding door Alex heel prettig. Vooral dat we op regelmatige basis gesprekken hadden, was fijn. Eerder was ik vooral alleen bezig en zocht ik informatie op internet. Met Alex kon ik mijn ideeën bespreken. Hij had ervaring als ondernemer en kennis van de arbeidsmarkt. Dat iemand met ervaring me hielp, steunde en vooral dat Alex in mij en mijn idee geloofde, was heel belangrijk voor me.”

Gedegen voorbereiding

Achter de schermen is Agnes druk bezig geweest met haar bedrijf. “Samen met Alex plaatste ik mijn ondernemersplan in het uitgebreide model dat MKB-support aanbiedt en Alex voorzag me van nuttige informatie over bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en financiële onderwerpen. Daarnaast zorgde ik dat de website klaar was en dat het administratieve proces op orde was, ook plaatste ik advertenties voor het werven van kandidaten. Het backoffice gedeelte heb ik uitbesteed zodat ik me kan richten op het contact met uitzendkrachten en bedrijven en het maken van de juiste match.”

Start IJsselvallei 65 plus

Op 1 oktober was het zover. Agnes kon starten met haar uitzendbureau, IJsselvallei 65 plus!
Er zijn al meerdere uitzendkrachten ingeschreven en op dit moment is Agnes druk bezig met het leggen van contacten met bedrijven. Daarover zegt ze het volgende: “Het is een commerciële drempel waar ik overheen moet. Dat is soms lastig. Gelukkig is mijn man ondernemer in hart en nieren en steunt hij me waar hij kan. Daar ben ik erg blij mee.”

Eigenschappen

Agnes is doelgericht, gedreven en gaat flexibel om met hoe ze dat doel kan bereiken. Daarnaast is ze een doener. Ze denkt niet alleen na over wat ze wil, maar onderneemt actie om dat te realiseren. Eigenschappen die goed passen bij zelfstandig ondernemerschap.
De wat oudere doelgroep, mensen met pensioen en prepensioen, vindt het persoonlijke contact dat Agnes biedt erg prettig: “Als iemand zich inschrijft als uitzendkracht neem ik altijd even telefonisch contact op om de inschrijving door te spreken. Ik hoor terug dat mensen dat waarderen.”

De voor- en nadelen

Wat Agnes weleens lastig vindt, is dat het ondernemerschap soms eenzaam kan zijn. Ze vindt het daarom belangrijk om mensen om zich heen te verzamelen die haar kunnen steunen. Als je alles alleen doet, kun je je focus een beetje verliezen, kun je mogelijkheden laten liggen of dingen laten versloffen. Een ander kan je hierop wijzen.

Verder ziet Agnes vooral voordelen: “Ik kan het werk voor IJsselvallei 65 plus zo inpassen dat het past bij mijn persoonlijke situatie, ook kan ik mijn ei kwijt in mijn bedrijf. Bij een werkgever ben je toch, ondanks dat er in de uitzendbranche natuurlijk ook regels zijn, meer bezig met procedures en heb je te maken met andere mensen en leidinggevenden.”

Agnes’ tips voor andere startende ondernemers:

  • Wees altijd open en eerlijk. Stel jezelf niet beter voor dan je bent. Dat komt altijd bij je terug.
  • Iedereen heeft een coach nodig. Ook al weet je bepaalde dingen wel, soms zie je ze pas als je erop gewezen wordt.
Back To Top