Skip to content

‘Mijn ding’

Irene van Gent is sinds 2005 zelfstandig ondernemer. Ze probeerde al veel verschillende dingen uit, steeds keek ze wat goed bij haar past. Inmiddels lijkt ze dit te weten: “Schrijven is echt ‘mijn ding’”. Met haar eigen bedrijf Irene van Gent – storyteller helpt Irene graag anderen om hun verhaal helder te verwoorden. Je kunt haar inhuren als ghostwriter, redacteur of spreker of je kunt met haar sparren over je boek in wording. Tevens ziet ze overal een verhaal in, wat resulteerde in online magazines en vier boeken.

Ik ben Sara

In 2016 was Irene bij vrienden in Frankrijk die daar een oud landhuis hadden gekocht. “We waren een ruimte aan het opknappen en we vonden een stapel oude kleren onder een berg stro, hooi en rommel. Het was onduidelijk uit welke tijd die kleren kwamen of wie ze daar had neergelegd. Ze waren compleet vergaan. Toen dacht ik, hier zit een verhaal in. Dat verhaal kwam niet direct, maar de eerste zinnen van Ik ben Sara schreef ik op toen ik een paar dagen later ‘s ochtends wakker werd. Ik zat in bed, pakte mijn schrijfblok en ging schrijven. De volgende dag gebeurde hetzelfde. Elke keer werd ik wakker en dan schreef ik een stuk. Dat heb ik voorgelezen aan de vriendin bij wie ik logeerde. Zij zei: ‘Ga door, ik wil weten hoe het verder gaat.’ en dat heb ik gedaan.” Zo ontstond de eerste roman van Irene.

Nu te koop

Ik ben Sara kun je in de voorverkoop kopen via haar website, daarmee steun je haar als auteur het meest. Na 1 november is het boek alleen nog te koop via de fysieke en online boekwinkels.

Gelijkenissen

Er zijn enkele gelijkenissen tussen Sara en Irene. Op haar website staat mooi samengevat wat Irene tijdens het interview vertelde: Eenvoud is “my middle name”. Irene zoekt naar de kern van wat echt nodig is. Daarvoor liet ze al meerdere keren alles los wat ze kent en volgt ze haar intuïtie.

“Dat wat ik doe in mijn eigen leven, doet Sara ook. Op een gegeven moment vroeg iemand aan mij: ‘Ben jij dan Sara?’ Ik ben niet Sara. Ze heeft wel kenmerken van mij, maar ze maakt dingen mee die ik niet heb meegemaakt en andersom. Ook zij moet alles loslaten om dichter bij zichzelf te komen. Ik heb echt alles losgelaten wat mij houvast gaf, en dat meerdere keren in mijn leven. Daar waar anderen vastzitten aan een huis of aan een relatie, kijk ik iedere keer: past dit nog bij mij of moet ik een andere stap zetten om mijn eigen vrijheid te kunnen ervaren en erachter te komen wat ik nodig heb?

Mensen zijn geneigd zich te hechten, maar door onthechting kom je veel dichter bij jezelf, is het veel makkelijker om te zeggen dit is belangrijk voor mij. Pas als je je helemaal kunt onthechten, kun je weer gaan hechten. Dan kan ik nog iets dichter bij datgene komen wat mijn ideaal is.”

Bedrijf dat bij Irene past

Ondernemerscoach Luc Vermeulen van MKB-support coacht Irene. “Wat ik fijn vind, is dat ik gecoacht word naar het bedrijf dat het beste bij mij past. Luc geeft me de ruimte om dit zelf te ontdekken. Hij geeft tips en adviezen, maar geeft mij de mogelijkheid om zelf uit te vinden of ik op de juiste weg ben.”

MKB-support biedt ook ondersteuning op het gebied van work-life balance, een coach die daarin gespecialiseerd is, kan extra ondersteuning bieden. “Met het stukje work-life balance ben ik op persoonlijk vlak al heel erg bezig. Met Paula Vermeulen heb ik daar gesprekken over, maar ze zegt ook: ‘Je weet het allemaal al, je moet het alleen wel gaan doen.’” Door de gesprekken met Paula heeft Irene een kleine stok achter de deur.

Irene weet waar haar talenten en passies liggen en zet zich graag in om jou te laten ontdekken hoe waardevol jouw verhaal is.

Irenes tips:

  • Als je een boek wilt schrijven omdat je vindt dat je verhaal een boek moet worden, ga dan schrijven. Wacht niet tot je tijd hebt om te gaan schrijven. Door te beginnen activeer je je schrijfspier en al doende leer je. Ook Elisabeth Gilbert zegt dit in Big Magic, de kunst van creatief denken.
  • Je hoeft geen boek te schrijven om je expertise te laten zien, dat kan ook op een andere manier er zijn heel veel middelen om je expertise te delen.
  • Heb vertrouwen. Je mag vertrouwen hebben dat er gebeurt wat de bedoeling is.

Dit geldt voor mensen in het algemeen, niet alleen voor ondernemers. Je hoeft dingen die niet goed gaan niet altijd meteen op te lossen. Soms is er geen oplossing of ontstaat deze vanzelf als je het probleem loslaat en vertrouwen hebt. Het helpt niet altijd om hard te werken aan een oplossing, soms is het juist beter om af te wachten of het even te laten voor wat het is.

Back To Top