Skip to content

OkeVeilingen is een milieubewuste onderneming

Rick Bruin is samen met John de Groot eigenaar van OkeVeilingen. Je kunt via hun webshop bieden op dagelijkse veilingen of producten en partijen kopen. Het unieke aan dit Haagse bedrijf is dat OkeVeilingen voor waanzinnig lage prijzen, zonder bijkomende “veilingkosten”, producten veilt. Dat onderscheidt ze van andere spelers in de markt.

De spullen die Rick en John inkopen, zouden, zonder hun tussenkomst, vernietigd worden. John zegt daarover: “We kopen rest- en retourpartijen op. Daardoor leveren we een bijdrage aan het milieu. Je ziet vaak dat dit soort partijen ‘gedumpt’ worden, maar nu bieden we de producten een tweede kans en zorgen we voor minder milieuvervuiling. Daarnaast kunnen we de klant op deze manier een goede prijs bieden.”

Samenwerken is prettig, maar vereist ook afstemming
Rick ontving een uitkering, maar wilde graag terug in het arbeidsproces. Daarom is hij gaan kijken naar zijn mogelijkheden als zelfstandig ondernemer. Samen met John, een goede vriend, besloot hij een webshop te starten. Want, zo zegt Rick: “Een webshop biedt veel flexibiliteit. Je kunt dit vanuit huis doen, je kunt zelf je werktijden bepalen. Dat leek ons handig.”

De heren vinden het prettig om samen te werken, Rick geeft aan: “Je kunt met elkaar overleggen, doen waar je goed in bent en de taken verdelen. Maar het vereist ook dat je met elkaar overlegt, je kunt niet in je eentje een beslissing nemen.” John heeft, naast OkeVeiligen, al enige tijd een eigen bedrijf en is gewend om zelf zijn koers te bepalen. Dat hij dingen nu moet bespreken, was even wennen, maar gelukkig kennen de ondernemers elkaar al jaren en komen ze er samen altijd uit.

header-oke-veilingen

UWV biedt ondernemerscoaching via een extern bedrijf
Tijdens een gesprek met zijn contactpersoon van het UWV komen Ricks plannen voor een eigen bedrijf ter sprake. Deze contactpersoon geeft aan dat Rick bij zijn eerste stappen op het ondernemerspad begeleid kan worden. Hij krijgt de namen van een aantal bedrijven waarmee het UWV samenwerkt. Rick bekijkt hun websites en voert kennismakingsgesprekken.

Zo komt Rick in contact met Luc Vermeulen, ondernemerscoach van MKB-support, en dat voelde goed. “De website van MKB-support was duidelijk en overzichtelijk, het gesprek was open en Luc gaf al direct goede adviezen.”

De keuze was snel gemaakt en Rick is er nog altijd content mee.

Oprichten VOF op advies van Luc
Rick en John willen samen een veilingsite oprichten, daarom moeten goede afspraken worden gemaakt. “Hoe goed je elkaar ook kent, zakelijk gezien is het belangrijk dingen op papier te hebben staan”, zegt Rick. “We hebben een contract opgesteld. Luc heeft meegedacht wat we daarin moesten opnemen. Zo hebben we onder andere de werkverdeling en de uitbetalingen vastgelegd. Het was heel prettig dat we iemand, een buitenstaander, hadden die ons kon adviseren. Ook heeft Luc uitleg gegeven over de verschillende bedrijfsvormen. Daarom hebben we besloten een VOF op te richten.”

Ondernemerscoaching is van onschatbare waarde
Rick heeft tijdens het coachingstraject meerdere gesprekken met Luc. Daarin wordt hij langs diverse vraagstukken geleidt. Sommige dingen zijn voor de hand liggend, andere vragen had hij zelf niet van tevoren bedacht. Onderwerpen die ze bijvoorbeeld bespraken waren: Wat voor bedrijfsvorm kiezen jullie? Wie is waarvoor verantwoordelijk in jullie bedrijf? Wat gaan jullie doen aan marketing? Hoe richten jullie de website in? Welke financiële knelpunten zijn er en hoe kunnen die opgelost worden?

Daarnaast geeft Rick aan dat hij de goede bereikbaarheid van MKB-support als heel prettig heeft ervaren: “Als je een vraag hebt, mag je altijd, ook buiten de geplande gesprekken om, contact opnemen. Dat die mogelijkheid geboden wordt, geeft rust.”

Zelfstandig ondernemerschap heeft voor- en nadelen
Rick en John vinden het belangrijk dat ze veel zelf kunnen bepalen, dat is echt een groot voordeel. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel. Ze mogen en moeten zelf alles regelen, zijn volledig verantwoordelijk voor hun bedrijf. John zegt daarover: “Met de onzekerheid over of je het wel goed doet, moet je om kunnen gaan. En soms hebben we allebei een ander idee, dan moet je overleggen. Gelukkig kunnen we dat goed.” Al met al wegen de nadelen niet op tegen de voordelen en Rick en John zijn erg blij dat ze dit pad zijn ingeslagen.

De tips van Rick en John voor startende ondernemers die samen een bedrijf willen beginnen:

  • Maak goede afspraken met elkaar en leg deze vast in een contract.
  • Blijf in gesprek, bespreek alles met elkaar.

En een tip voor alle ondernemers:

  • Zet door! Het is soms best zwaar, maar als alles op orde is, kun je genieten.
Back To Top