Skip to content

Multitasker
Zelfstandig onderneemster Charlotte van der Mijn is een creatieve duizendpoot. Ze helpt je met het redigeren of herschrijven van teksten en zorgt dat deze aansluiten bij je doelgroep en het doel dat je voor ogen hebt. Daarnaast kan ze je helpen bij het onderhoud van je tuin als je dit zelf niet kan of er geen tijd voor hebt.

Voorts komt dit voorjaar haar eerste boek, onder het pseudoniem Charlotte de Winter, uit bij uitgeverij Zilverbron/Zilverspoor. De Sleuteldrager is een thriller van bovennatuurlijke proporties.

Een nieuwe balans als zelfstandig onderneemster
Nadat Charlotte hersteld is van een zware burn-out wil ze weer gaan werken. Ze is jarenlang succesvol zelfstandig onderneemster geweest en wil graag opnieuw als zelfstandige aan de slag. Want: “Het ondernemerschap is voor mij gemaakt. De vrijheid, de verantwoordelijkheid, de discipline. Ik kon geen andere keuze maken, wilde geen andere keuze maken.”

Tijdens haar burn-out was buiten zijn en buiten werken haar redding en bleek ze zulke groene vingers te hebben dat ze besloot er haar werk van te maken. Daarnaast zet ze haar jarenlange ervaring met het schrijven van (commerciële) teksten voor de zakelijke markt in voor andere ondernemers.

“De ochtenden zijn voor het tuinonderhoud, de middagen voor de tekstverbetering”, aldus Charlotte. Zo heeft ze een mooie balans gevonden tussen buiten zijn en met haar handen werken en binnen zijn en vooral in haar hoofd zitten.

 

Sparren
“Toen ik weer kon en wilde gaan werken, kreeg ik vanuit de gemeente de kans om opnieuw als ondernemer te beginnen mét steun en begeleiding door MKB-support. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen.”

Bij MKB-support werd Charlotte begeleidt door ondernemerscoach Alex Goûtier. Daarover zegt Charlotte: “Het was heel fijn om te kunnen sparren met Alex. Hij kwam met zaken waar ik niet, of te weinig, over had nagedacht. We hebben gediscussieerd over specialisatie en marktbenadering. Erg leuk. En nuttig.”

 

Tools van MKB-support
“Het starten van een onderneming, met het schrijven van een ondernemersplan, een financieel plan en een marketingplan, kende ik als doorgewinterde ondernemer al.” Samen met Alex heeft Charlotte haar ondernemersplan tot in detail uitgewerkt en op basis daarvan heeft ze haar strategie voor de komende drie jaar een beetje aangepast.

 

Toekomst
Charlotte is op dit moment bezig met het opbouwen van naamsbekendheid voor de tekst en redactie tak van haar bedrijf. Haar ochtenden zijn goed gevuld met tuinonderhoud en verder is ze druk bezig met de redactie en promotie van haar boek en alles wat daarbij komt kijken.

Ze vind het spannend dat er best veel concurrentie is op het gebied van copywriting en redactie, daarom wil ze zich graag onderscheiden van de rest, wat past bij het advies dat Alex haar gaf. Ook gaf Alex aan dat ze een aantal opdrachtgevers kan ondersteunen met gesloten beurs. Daarmee kan je elkaar helpen, Charlotte kan ervaring opdoen en ze ontvangt een referentie.

“Maar wie weet, misschien wordt De Sleuteldrager een bestseller, verkoop ik de filmrechten en ben ik over een paar jaar en beroemde schrijfster.” Wij duimen natuurlijk met haar mee!

 

Charlottes tips voor andere startende ondernemers:

 • Zoek iemand in je omgeving die kritisch, maar wel positief, meedenkt. Het is voor mensen makkelijk om te zeggen: “Zou je dat nou wel doen? Wat als het niet lukt?” Je hebt er meer aan als iemand zegt: “Leg eens uit hoe je dat voor je ziet? Welke opties heb je als het tegenvalt?”
 • Zorg ervoor dat je een noodplan achter de hand hebt voor als het misgaat. Gooi het onder in de la, maar denk er wel over na.

Kunst aan de muur voor elk interieur
Voor een uniek digital art ontwerp ben je bij zelfstandig onderneemster Micky van de Coevering, eigenaar van MoodArts, aan het juiste adres.

Voor aan de muur in haar eigen huis kon Micky niet helemaal vinden wat ze in gedachten had. Mede daardoor ontstond het plan om een eigen collectie te ontwerpen. Ze zat (en zit) vol inspiratie en ideeën en wilde dit delen met een groter publiek. Haar doel is om kunst te ontwerpen die uniek is en perfect aansluit bij de huidige woon- & livingtrends.

Van crea-bea via een communicatiestudie naar projectmanager in de horeca
Micky is van jongs af aan een crea-bea. Tekenen, schilderen en dingen ontwerpen brachten haar ontspanning. Toch koos Micky in eerste instantie niet voor een creatieve loopbaan: “Ik heb een communicatiestudie gedaan en tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik liever niet alleen met mijn hoofd bezig ben, maar ook fysiek. Dus het sociale contact met mensen, op mijn benen staan en creatief bezig zijn.” Zodoende is ze de horeca ingerold. Dat begon met een bijbaantje tijdens haar studie en eindigde als projectmanager bij een grote landelijke keten waarvoor ze het openen van nieuwe vestigingen managede.

moodarts-collectie-2

Pad naar zelfstandig onderneemster
Al haar hele leven kampt Micky in meer of mindere mate met rugklachten. “In 2018 sloeg het ineens weer toe. Ik had hele zware rugklachten waardoor ik bedlegerig was, ik kon niet meer staan, niet meer lopen, niet meer zitten. Ik ben thuis komen te zitten en na een revalidatieproces van zo’n twee jaar besefte ik dat werken in de horeca niet meer zou lukken.”

Micky wilde iets anders gaan doen en heeft de tijd genomen om te onderzoeken wat ze, ondanks haar lichamelijke beperking, wél kon. “Ik sprak met mensen om me heen over hoe zij dingen doen in het leven. Ik hoorde dat er tegenwoordig mensen dingen verkopen die ze zelf maken, die ze leuk vinden om te maken, zoals meubels en schilderijen. Toen viel bij mij eigenlijk het kwartje. Ik kan heel goed Photoshoppen, dat heb ik altijd voor mezelf gedaan. Ik ga kijken of ik daar iets mee kan.”

Dit, in combinatie met haar ervaring dat ze voor in haar huis niet kon vinden wat ze in gedachten had, bracht haar op het idee om afbeeldingen van dieren te maken die aansluiten bij de huidige interieurtrends.

Met haar begeleidster bij het UWV besprak Micky haar plan dat enthousiast werd ontvangen. De begeleidster zorgde ervoor dat ze in contact kwam met ondernemerscoach Luc van MKB-support. Zo werd het idee geconcretiseerd en begon Micky aan haar pad naar het zelfstandig ondernemerschap.

Coaching door Luc bracht alles in een stroomversnelling
Binnen twee weken startte de coaching door MKB-support. “Dat heeft zo’n vaart in alles gezet, ik ben bijna anderhalf jaar verder en voor mijn gevoel heb ik in die tijd al zoveel stappen doorlopen.” Micky is dankbaar voor de begeleiding die haar geboden werd. “Ik ben een enorme ADHD’er en dan heb je soms echt een stok achter de deur nodig. Dat is Luc voor mij. Iedere twee, drie weken hadden we een gesprek. Dat motiveerde mij om dingen aan te pakken. Ik kon niet met niets komen, dat voelde niet goed. ”

Daarnaast gaf Luc suggesties en fungeerde hij als klankbord. “Ik kwam met ideeën en kon vragen of Luc vond dat ik op de goede weg was, of er dingen waren waar hij nog aan dacht en of hij aanvullingen had.”

Zelfstandig ondernemerschap past goed bij Micky
De grootste drijfveer bij het starten van MoodArts was dat Micky iets wilde doen waarbij ze zelf haar werktijden kan bepalen zodat ze kan werken wanneer ze zich goed voelt. Ze wil aan haar verplichtingen kunnen voldoen, niemand teleurstellen. Daarnaast wil ze graag met mensen werken en urenlang creatief bezig zijn vindt ze heerlijk.

Micky vindt het belangrijk er te zijn voor haar klanten. “De verantwoordelijkheid van het hebben van een eigen bedrijf neem ik erg serieus. Dat maakt of kraakt, denk ik, je bedrijf. De service moet gewoon goed zijn, je moet er staan. Maar soms kan dat zwaar zijn.”

Wat ze onderschatte was hoelang de aanloopfase is. “Vooral omdat ik eerst een collectie moest creëren voordat ik überhaupt kon beginnen met verkopen en mezelf promoten. Ik ben net gestart (na een voortraject van anderhalf jaar, red.) met social media opbouwen en bekendheid verkrijgen.”

Micky’s tips voor startende ondernemers:

 • Breng structuur aan in je werkzaamheden en zorg voor een goede planning met balans tussen werk en privé.
 • Zoek iemand die met je mee kan denken, waar je mee kan schakelen.
 • Je bent nooit te oud om nieuwe dingen te leren. Als je iets wil doen, gewoon proberen.

Zelfstandig onderneemster, en eigenaar van Love Your Brain, Mirella Flinterman mag met recht een ervaringsdeskundige genoemd worden. Tot twee keer kreeg ze te maken met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Hierover zegt Mirella: “Op mijn eenentwintigste verjaardag liep ik een hersenkneuzing op door een val van een trap en in 2018 heb ik door een skiongeluk hersenletsel opgelopen.” Twee keer doorliep ze een revalidatietraject voor haar NAH en nu coacht Mirella met Love Your Brain als ervaringsdeskundige liefdevol anderen.

Liefde voor je brein

De liefde voor je brein staat symbool voor de kracht van kwetsbaarheid, de kwaliteiten van ons brein en het ruimte geven aan zelfcompassie.

Aandacht, compassie en kwetsbaarheid zijn belangrijke waarden tijdens haar coaching. Mirella zegt: “Ik gun het anderen om zich te richten op wat wel mogelijk is en minder aandacht te geven aan wat niet meer lukt. Je mindset is daarin heel belangrijk.”

reflectiekaarten-zand-1

Haar achtergrond kan ze goed inzetten in haar coachingspraktijk

Mirella is universitair geschoold als bestuurskundige. Ze heeft twintig jaar ervaring in het onderwijs en leerde daar onder andere dat er een klik moet zijn en dat humor en aansluiting bij je doelgroep heel belangrijk is. Naast het lesgeven ontwikkelde Mirella lesmateriaal en begeleidde ze stages. Daarvoor legde ze onder andere stagebezoeken af. Haar onderwijservaring gebruikt ze nu bij het coachen van mensen en het ontwikkelen van materialen en opdrachten.

Reflectiekaarten

Toen Mirella net voor zichzelf begon, moest ze nog heel rustig aan doen. Ze kon zich maar kort focussen. In die periode maakte ze een set van 52 reflectiekaarten.

“Ik had een doel, kon mijn creativiteit kwijt, ik hou van schrijven en vond het leuk om over de teksten, die ik bij de kaarten schreef, na te denken en ik kon de foto’s die ik maakte tijdens mijn wandelingen gebruiken voor een tastbaar product. De kaarten kunnen worden ingezet om met behulp van de beelden je wens, twijfel of verwachting makkelijker uit te spreken.”

Mirella gebruikt haar kaarten tijdens coachsessies en ze verkoopt de sets via haar website.

Je hoeft het niet alleen te doen

Tijdens het opzetten van Love Your Brain had Mirella behoefte aan een sparringpartner en luisterend oor. Bij MKB-support trof ze ondernemerscoach Alex Goûtier. Met hem kon ze sparren over haar bedrijfsvoering.

Alex helpt haar de diensten die ze aanbiedt, uit te breiden én te specificeren. Zo geeft Mirella naast individuele coaching aan mensen met NAH nu ook mindfulnesstrainingen aan mensen zonder NAH en heeft ze getest hoe het online begeleiden van een groep coachees haar bevalt. Hierbij houdt ze steeds haar eigen belastbaarheid in acht.

Daarnaast bekijken Alex en Mirella samen hoe Mirella in contact kan komen met meer potentiële coachees. Binnenkort zal Mirella Love Your Brain dan ook aanmelden bij UWV-zakelijk en daar haar diensten aanbieden voor mensen die ziek zijn uitgevallen met NAH.

Tools van MKB-support

Tijdens het traject met MKB-support, wat Mirella dit jaar afrondt, heeft ze gebruik gemaakt van een aantal van de tools die MKB-support biedt.

Zo vulde ze samen met Alex het online-ondernemersplan en het Lean Canvas-model in. Daarin kom je tot de kern van je bedrijf. Daarnaast deed ze een ondernemerstest om haar sterke en zwakke ondernemersvaardigheden in beeld te brengen. Zijzelf vulde de test in, maar ook mensen die haar op werk- en privégebied goed kennen, vulden de vragenlijst over haar in. Mirella vond het niet confronterend, soms was het herkenbaar en soms een eyeopener en het was interessant om erachter te komen hoe anderen haar zagen.

Waarom zelfstandig ondernemerschap?

Mirella had al langer de wens om als zelfstandige aan de slag te gaan en terugkeren in haar functie was erg lastig. Mirella zegt daarover: “Op mijn werk waren veel prikkels, onder andere door het werken in kantoortuinen, de studenten die extra aandacht vroegen en het bijwonen van de vele overleggen. Dit was het moment de stap te zetten en te kijken of zelfstandig ondernemerschap bij me past.”

Tot nu toe past het eigen baas zijn heel goed bij Mirella. Ze kan haar eigen werktijden bepalen en rust inplannen wanneer ze dat nodig heeft. Dat zorgt ervoor dat ze rekening kan houden met haar belastbaarheid.

Leercurve

Wat Mirella nog moeilijk vindt, is het teleurstellen van mensen. Soms kun je iets niet doen omdat het niet past, niet bij jou, niet in je planning of anderszins. Een andere valkuil is dat ze alles goed wil doen, daardoor overvraagt ze soms zichzelf. Gelukkig is bij beide valkuilen een leercurve zichtbaar en zit het ondernemerschap Mirella als gegoten.

Mirella’s tips voor andere startende ondernemers:

 • Zoek het contact met anderen, zowel met mede-ondernemers als je doelgroep, en ga een open gesprek aan. Je kunt veel van ze leren.
 • Je hoeft geen gelikte verkoper te zijn om je dienst of product te verkopen. Kom in contact en onderzoek waar mensen behoefte aan hebben. Als er een klik is, komt de opdracht of aankoop vanzelf.

Uniek segment
Zelfstandig ondernemer Remco Foppen heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. De veertigjarige allemansvriend uit Voorthuizen restaureert, onderhoudt en verkoopt al twaalf jaar oudere brommers voor echte liefhebbers. Zijn bedrijf brommer-winkel.nl runt hij op dit moment vanuit een vrijstaande en functioneel ingerichte werkplaats achter zijn huis, maar hij is op zoek naar een groter pand om zijn werkzaamheden uit te kunnen breiden.

Er zijn niet veel restaurateurs van deze oldtimerbrommers en zijn klanten komen uit alle windstreken naar Voorthuizen, in het hart van de Veluwe.

Topcoach
“Alex is een topvent! Het is iemand die je echt berijpt.” Waren de eerste woorden die Remco sprak over het coachingstraject met Alex Goûtier.

Remco waardeert het dat Alex je zelf laat nadenken, maar tegelijkertijd handvatten biedt om te groeien. Daarnaast vindt Remco het belangrijk dat hij gecoacht wordt door iemand die zelf ook ondernemer is, dan zijn de adviezen van een ervaringsdeskundige en dat is toch anders dan wanneer iemand alleen informatie ‘uit de boekjes’ heeft.

Voldoening
Remco haalt veel voldoening uit het werken met de oldtimers. “Het geluid van een tweetaktmotor heeft gewoon iets.” Hij is trots en blij dat hij dit werk mag doen en dat hij inmiddels op zaterdag iemand in dienst heeft kunnen nemen.

“Wat ik minder leuk vind, zijn dingen als administratie en belastingen, maar dat zal veel zelfstandigen bekend in de oren klinken. Gelukkig helpt mijn vrouw Kirsten me hierbij.”

Toekomst
Op dit moment werkt Remco ook als zelfstandig monteur bij defensie. Dat vindt hij leuk en het past goed bij het werk dat hij voor zijn eigen bedrijf doet, maar het liefst wil hij volledig van de brommers kunnen leven.

Er zijn dus nog mooie stappen te maken.

Remco’s tips voor andere startende ondernemers:

 • Wees jezelf! Wees puur. Doe je niet groter of anders voor dan je bent.
 • Onderzoek wat je wil, stel jezelf vragen. Heb helder wat je wil bereiken.
 • Vertel de mensen om je heen wat je doet. Je weet nooit hoe iemand bij je terechtkomt en als veel mensen weten wat je doet, heb je een groot bereik.

Ik heb een sterke persoonlijkheid en karakter met een ijzeren wil. Ik dacht dat ik het wel wist, ik kom immers uit een zeer ondernemend familie en hier had ik genoeg voorbeelden wat ik wel en niet moest doen, ik had geen hulp nodig van MKB-support. Althans, dit dacht ik.

Coach Alex Goûtier heeft altijd aandachtig naar mij geluisterd, toont ook empathie en gaat met je mee in gedachten. Totdat hij mij beter leerde kennen en dan liet hij mij denken, hij geeft je een richting en vervolgens moet je aan jezelf bouwen. Bijv. ik dacht dat huis aan huis verspreiding een zeer effectief middel zou zijn tot bekendmaking van mijn bedrijf. Ik had het mis. Het gaat niet om wat je doet maar hoeveel mensen je bereikt, er zijn immers goedkopere manieren om je bereikbaarheid als onderneming te vergroten met een minimale budget.

Alex heeft mijn visie verandert, mijn denkwijze, openstaan voor bouwen aan jezelf en ontwikkeling van je bedrijf. Mijn gedachtegang is niet 10-20% verandert, ik durf wel te zeggen dat dit makkelijk 50% is.

Inmiddels heb ik een gezond bedrijf gestart namelijk Centrale Recherche Dienst in Apeldoorn. Privédetective en Bedrijfsrecherche. Mijn werkzaamheden zijn divers van lichte particuliere zaken tot aan complexe fraudezaken waarbij ik nationaal en internationaal inzetbaar ben.

Ik ben trots op mijzelf dat ik een kundig persoon als Alex Goûtier naast mij heb als steun voor mijn verdere ontwikkeling. Citatie Dhr A. Goûtier, “Eindelijk de leeuw is wakker” Deze woorden vergeet ik nooit meer. Wat ik voor potentiële klanten mee wil geven is, “heb vertrouwen, want je bent in goede handen”.

Vanuit het UWV werd mij als re-integratie naar ander werk de mogelijkheid geboden om ondersteuning te krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf als kunstenares. Dat ik daarbij hulp mocht krijgen van MKB-support voelde als een kans om nog sneller en professioneler alles op de rit te krijgen. Ik greep hem dan ook met beide handen aan!

Wat het traject voor mij vooral lastig maakte was dat ik de noodzaak van veel stappen wel zag, zoals het vraaggericht werken en zelf opdrachten binnen halen, maar mijn gezondheid te fragiel was om dit aan te gaan. Samen met mijn coach zochten we vooral naar wat er wél mogelijk was. Hij gaf me daarbij ook het inzicht dat het beter was me te specialiseren in 1 a 2 dingen in plaats van 10 verschillende dingen ‘aan te bieden’. Pijnlijk om de rest te laten vallen, maar het gaf wel meteen meer ruimte in mijn hoofd en meer tijd om beter te worden in wat er wel over bleef.

Met wat als resultaat? Tegenwoordig maak ik aquarel schilderijen die mijn fascinatie voor de mens en de natuur in al haar prachtige kleuren en verscheidenheid laat zien. Daarbij hou ik me niet aan één specifieke stijl. Ze zijn zowel als origineel, als ook afdruk te koop. Een afdruk is in vergelijking met het origineel goedkoper en men kan zelf het formaat en materiaal kiezen. Dat laatste is een dusdanig succes dat mijn werken inmiddels al in 3 webwinkels aangeboden wordt en daarbij heb ik ook nog 2 eigen webwinkels. Een fantastisch resultaat! Bij de start van dit traject, had ik nooit gedacht zo ver te kunnen komen in zo’n korte tijd. Dus gun jezelf deze kickstart voor je bedrijf en ga samen met MKB-support aan de slag.

Tijdens mijn werkzame leven heb ik gewerkt als verpleegkundige. Gaandeweg groeide mijn interesse voor voeding en leefstijl. Mijn droom was om een eigen praktijk te starten als gewichtsconsulent.

Toen de gelegenheid zich voordeed, heb ik de opleiding gewichtsconsulent gedaan waarna ik kon starten met het opzetten van een eigen praktijk. Al snel kwam ik erachter dat daar heel veel bij kwam kijken. En op een gegeven moment zag ik door de bomen het bos niet meer en de moed zonk mij in de schoenen. Maar een droom opgeven doe ik niet snel en ik ben van nature een doorzetter. Uiteindelijk kwam ik in contact met MKB-Support. Zij hebben mij stap voor stap geleerd hoe ik te werk kon gaan waardoor de warboel in mijn hoofd werd ontward. Ik kreeg weer meer zelfvertrouwen en het gevoel dat het ging lukken. Met name de marketing was voor mij een nieuw aspect in mijn leven omdat ik daar als verpleegkundige nooit mee te maken heb gehad. Bij een eigen bedrijf gaat het erom hoe je jezelf in de markt zet, wie is je doelgroep en hoe bereik je hen. Dat is hard werken. Maar dankzij de steun en professionele coaching is het mij gelukt. Zij motiveerde mij om de nodige stappen te zetten en ik kreeg weer zelfvertrouwen.

Inmiddels heb ik een mooie website, te vinden op Hanne de Jager, en ben vol vertrouwen en plezier gestart met mijn praktijk. Ik heb een eigen visie op gezonde voeding en leefstijl en ben gespecialiseerd in emotie-eten. Ik bied professionele begeleiding en kan mensen goed helpen die al jarenlang kampen met gewichtsproblemen. Vol trots kan ik zeggen dat klanten bij mij in goede handen zijn.

Handgemaakt én met een goed doel
LautBaru.com is een bedrijf in de opstartfase dat mooie handgemaakte producten verkoopt. Je vindt er hoogwaardige zilveren armbanden en stoere holster tassen van gerecycled leer. Tegelijkertijd levert Laut Baru met iedere verkoop een bijdrage aan een belangrijk goed doel: de zee van de enorme hoeveelheden plastic afval bevrijden.

Bijdragen aan een schone oceaan
De 35-jarige Ivan Renema, ondernemer achter Laut Baru, houdt erg van de natuur. Hij kreeg het idee voor zijn bedrijf tijdens een langer verblijf op Bali waar hij na een stressvolle tijd van de natuur wilde genieten en een beetje tot rust wilde komen. Daar zag hij overal plastic afval op het strand en besloot dat hij een bijdrage wilde leveren aan het oplossen van dit probleem. Wat begon met de deelname aan een paar grote beach cleanups eindigde met de geboorte van Laut Baru: aan een schone zee bijdragen met mooie producten waar je blij van wordt en die je ook als cadeau kunt geven. € 20,- van iedere aankoop gaan naar een onafhankelijke organisatie die het plastic afval uit de zee rond Bali verwijdert. Via een QR-code kan de klant zelfs inzien wat precies met zijn donatie gebeurt. De naam Laut Baru betekent dan ook ‘schone oceaan’ in het Indonesisch. Bovendien worden alle armbanden en tassen door inwoners van Bali geproduceerd.

De waarde van een coach
Ivan is bijna zijn hele beroepsleven al ondernemer geweest en kent zijn valkuilen inmiddels goed: soms gaat hij te snel en loopt hij over van de ideeën. Daarom is hij blij met de ondersteuning van MKB-Support. “Wat belangrijk voor me is, is dat je een sparringpartner hebt. Dat je kunt uitspreken wat je denkt en dat iemand met verstand van zaken daar iets op kan zeggen. Dat geeft me veel rust. Door mijn ideeën met de coach te bespreken wordt het allemaal wat inzichtelijker.” De coach helpt hem er ook bij, prioriteiten te stellen en zijn weg in onderwerpen te vinden die voor Ivan minder interessant en boeiend zijn, maar er wel bij horen (zoals belastingen).

Ivan`s tips voor startende ondernemers:

 1. Je hoeft niet in alles de beste te zijn, maar zorg dat je van alle onderdelen van het ondernemerschap iets weet. “Weet wat je eigen krachten zijn en ga daar vooral voor staan. Maar je blijft schipper van je eigen schip. Dus je moet ook weten hoe de masten werken, het roer, …”.
 2. Ook moet je goed je eigen grenzen bewaken. Het grote voordeel, dat je als ondernemer alles zelf in handen hebt en zelf kunt bepalen, kan meteen ook een groot nadeel zijn: “Omdat je zelf de baas bent, kun je jezelf ook helemaal over de kop werken. Het werk gaat altijd door en je moet er zelf kaders in aanbrengen.”
 3. Degene die nog twijfelt over de stap naar ondernemerschap, adviseert hij om het gewoon te proberen. Want pas dan weet je echt of het bij je past!

Radicale zelfzorg voor moeders
Radical Being is een community voor moeders waar persoonlijke aandacht en verbinding centraal staan. Oprichtster Lotte Huisman wil de moeders begeleiden en inspireren om óók goed voor zichzelf te zorgen. Hiervoor biedt ze iedere week live online yogalessen, een coachingsprogramma met buddy en de cursus ‘Radicale Zelfzorg Voor Moeders’ aan. Daarnaast verzorgt ze ook persoonlijke re-integratietrajecten voor moeders met gezondheidsklachten.

Verbinding in Moederschap
De 38-jarige Lotte Huisman, zelf moeder van twee kinderen (4 en 6), doet al yoga sinds haar studies Biologie en Filosofie. “Ik vind de beoefening van yoga heel tof, maar ook het hele filosofische systeem erachter”. Na een hectische baan in de milieubescherming werd ze ziek. Tijdens het herstelproces begon ze vervolgens een 2-jarige yogadocentenopleiding, in eerste instantie om met yoga goed voor zichzelf te blijven zorgen en zich te blijven ontwikkelen. Zo ontdekte ze ook haar passie voor het lesgeven. Ze besloot dat ze yoga als docent met anderen wilde delen om zo aan een mooiere wereld bij te dragen. Toen Lotte uiteindelijk klaar was om te starten zat de wereld midden in een pandemie. Er was weinig vraag naar nieuwe docenten in de yogastudio’s. Omdat ze al langer de wens had gehad om haar eigen baas te zijn, gaf dit haar het laatste zetje om met Radical Being voor zichzelf te beginnen. Dat bleek een goede keuze te zijn. Vanwege Corona startte ze online, en ook daar is ze achteraf heel blij over. Haar doelgroep heeft vaak toch al te weinig tijd en moeite om momenten voor zichzelf vrij te maken. Zo kunnen de moeders de yogalessen makkelijk online volgen wanneer het ze uitkomt, maar wel onder professionele begeleiding en met een groep. Ook kan de oprichtster op die manier vanuit het dorpje waar ze woont mensen in heel Nederland bereiken.

Ondersteuning door een ondernemerscoach
Lotte omschrijft zichzelf als ‘heel eigenwijs’ en botste weleens met haar vorige werkgevers. Dat zorgde voor lastige situaties en kostte veel energie. “Nu doe ik wat ik wil, ik kom er vanzelf achter of iets werkt of niet en ik maak mijn eigen fouten. Dat vind ik heel prettig.” Een keerzijde van het ondernemerschap is dat Lotte als eigen baas ook alles zelf moet doen, zeker in het begin als er nog weinig budget is. Daarom was ze erg blij dat de coach van MKB-Support haar in de startfase bij de vele praktische en financiële aspecten van de bedrijfsvoering ondersteunde waarvan ze als beginnende ondernemer nog weinig wist. Hij was ook een belangrijke stok achter de deur die ervoor zorgde dat Lotte bezig bleef. De gesprekken met de coach werken voor haar steeds weer verhelderend: “Hij komt uit een heel andere wereld dan ik en kijkt er vanuit een ander perspectief naar. Hij stelt kritische vragen, praat niet zomaar met je mee. Dat maakt het ontzettend waardevol voor me.”

Lottes tip voor startende ondernemers:
Als je voor jezelf begint is het alleen maar natuurlijk dat je af en toe onzeker bent of twijfels hebt. Vooral aan de onzekerheid over je inkomen moet je wennen. “Je neemt een grote stap naar iets onbekends, dat is best eng. Probeer de twijfels en onzekerheid in perspectief te zien, ze te accepteren als onderdeel van het proces, en te beseffen dat je daarvan ook ontzettend veel kunt leren en groeien.” De oprichtster van Radical Being adviseert dan ook om je niet alleen op je onderneming te focussen, maar ook met je innerlijke werk bezig te blijven.

Creatieve workshops voor particulieren en bedrijven
Happy You Workshops biedt workshops aan waar je blij van wordt: samen in een groep lekker creatief bezig zijn met hout, leer of keramiek en vervolgens naar huis gaan met een mooie zelfgemaakte schoudertas, tapasplank of wandcirkel. Onderneemster Olga van Baaren verwelkomt in haar pand in Apeldoorn niet alleen individuele deelnemers, maar verzorgt ook creatieve verjaardags- en vrijgezellenfeestjes of bijvoorbeeld teambuildings voor grotere groepen.

Van Ouder-Kind-Workshop tot Teambuilding Happy Day
Het concept achter Happy You Workshops bestaat al sinds 2013. Uiteindelijk heeft toeval ertoe geleid dat Olga van Baaren (49, moeder van twee pubers) drie jaar later de nieuwe eigenaar werd. Toen de oprichtster, een vriendin van Olga, ermee wilde stoppen was Olga net op zoek naar een nieuwe baan en besloot het over te nemen. Een stap waarmee ze heel blij is! “Ik vind het leuk om zelf concepten te bedenken die aanslaan en die vervolgens over te brengen aan de deelnemers van de workshop. Het is mooi om te zien hoe mensen in het begin misschien nog twijfelen of ze het wel kunnen en aan het einde weg gaan met iets wat hartstikke leuk is.”

Na een goede start ging ze haar bedrijf steeds verder uitbreiden. Ze deelde het pand anders in om grotere groepen te kunnen ontvangen en vergrootte het aanbod. Inmiddels kun je bij Happy You Workshops terecht voor een breed aanbod aan creatieve activiteiten: zo kun je er een hapjesplank van steigerhout, wegwijzerbordjes van sloophout of een leren schoudertasje maken. Of je gaat aan de slag met handlettering, porselein beschilderen of wandcirkels maken voor een creatieve interieurdecoratie. Olga biedt haar workshops ook voor grotere groepen (tot 30 deelnemers) aan en verzorgt graag creatieve vrijgezellenfeestjes, babyshowers, teambuilding events en meer.

Een coach om mee te sparren
Het liep heel goed tot de Coronapandemie roet in het eten gooide. De continu veranderende regels en terugkerende lockdowns hebben bij de onderneemster behoorlijk wat stress en financiële onzekerheid veroorzaakt. In deze pittige tijd was Olga blij om ondersteuning van een ondernemerscoach te krijgen. Hij hielp haar de financiële situatie en mogelijkheden inzichtelijk te maken. Daarnaast heeft ze nu een professionele gesprekspartner die met haar meedenkt: “De gesprekken met de coach hebben me rust gebracht. Hij heeft samen met me gekeken wat ik nodig heb, hoe we gaan inzetten en hoe ik het aanbod eventueel kan uitbreiden.”

De financiële onzekerheid is iets wat het ondernemen weleens pittig maakt. Maar voor Olga overwegen nog steeds de voordelen: “Ik heb heel veel ideeën. Als onderneemster kan ik deze uitvoeren en uitproberen, terwijl ik mijn eigen tijd kan bepalen en indelen. En ik ben trots op wat ik doe, dat er mensen zijn die daar blij van worden.”

Olga’s tips voor startende ondernemers
Olga adviseert om er heel goed over na te denken waar je valkuilen liggen. Je moet je zwaktes en sterktes kennen. “En zorg dat iemand aan de zijlijn staat waarmee je kan overleggen. Dat vind ik echt cruciaal.”

De wereld een stukje mooier maken
Blije Meisjes is een vintagewinkel in de binnenstad van Harderwijk waar authenticiteit en hergebruik van items centraal staan. Je vindt er tweedehands kleren met knallende kleuren en hippe designs. Oprichtster Jeannette Tromp wil haar klanten authentieke, verantwoorde en duurzame kleding voor een eerlijke prijs bieden – maar ook een bijzondere belevenis en een plek die je een goed gevoel geeft.

Van de bijstand naar haar droombaan
Jeannette Tromp (50 jaar, moeder van twee pubers) is sinds 2018 trotse eigenaresse van de vintage boetiek Blije Meisjes in het historisch centrum van Harderwijk. De enthousiaste oprichtster heeft daarvoor zware tijden doorgemaakt. Een eerdere winkel waarmee ze moest stoppen, een scheiding en daarna een flinke schuld. Maar Jeannette is een doorzetter. “Van niets iets maken is mijn passie.” Omdat ze van jongs af aan al ondernemer wilde worden en er meer voor haar kinderen wilde zijn, ruilde ze haar vorige baan als jobcoach in voor deze nieuwe winkel – die ze vanuit de bijstand oprichtte. Haar eigen kledinglabel staat voor authentieke en verantwoorde tweedehands kleding voor een eerlijke prijs. Jeannettes missie: “Jou en de wereld nog een stukje mooier maken!” Dit gaat verder dan alleen de verkoop van kleding. Ze wil haar klanten ook een fijne plek bieden waar ze verbinding en liefde kunnen beleven – liefde voor zichzelf, voor elkaar en onze aarde. Samen met een kopje thee of koffie, gezonde, zelfgemaakte hapjes en een positieve sfeer.

Bijsturen en schakelen
Na een succesvolle start begon een jaar later de pandemie. De drie maanden durende lockdown was voor de onderneemster de grootste uitdaging. “Ik heb geleerd dat ondernemen de hele tijd bijsturen en schakelen is. Veel dingen, zoals Corona, zie je niet aankomen. Je moet flexibel zijn.” Dankzij haar creativiteit en positieve mindset wist Jeannette hier het beste van te maken. Zo ontwierp ze haar eigen T-Shirt-campagne met ‘Klaar om te knuffelen’ shirts die zo geslaagd was dat ze daarvan de huur tijdens de lockdown kon betalen. Op dit moment is ze druk bezig met haar nieuwe online concept Vrienden van de blije meisjes dat binnenkort gelanceerd wordt: en “blije community” over alle sociale kanalen, voor klanten die ook graag ambassadeur voor Blije Meisjes willen zijn. De leden krijgen korting in de online shop en kunnen een abonnement afsluiten waarbij ze regelmatig nieuwe kledingstukken voor een tijdje mogen lenen. De oprichtster houdt ervan om nieuwe dingen te creëren en lekker eigenwijs te doen. “Het ondernemen geeft me veel vrijheid, dat vind ik heel belangrijk.”

Een coach die in je gelooft
Voor het oprichten van haar winkel kreeg Jeannette ondersteuning door een ondernemerscoach. “De coach heeft me enorm geholpen. Hij was direct enthousiast over mijn ideeën en geloofde in mijn dromen. Met hem te sparren gaf me meer zelfvertrouwen.” Met hulp van de coach bouwde ze een goede fundering voor haar bedrijf met een gedetailleerd ondernemersplan. En ze leerde steeds weer de focus op het plan en de cijfers te leggen. “Ik wilde al vanaf het begin graag een online winkel en ik droom over een franchise met meerdere winkels.” De coach adviseerde haar om eerst op de fysieke winkel te focussen en het bijkomende werk van een online winkel niet te onderschatten. Dus ging ze het stapje voor stapje doen, wat een goede aanpak bleek.

Jeannettes tips voor startende ondernemers

 • Geloof in jezelf en laat je niet door angsten tegen houden. Je moet je hart volgen. Iets doen waar jij en je klanten blij van worden. “Ik focus niet op de winst. Als ik met mensen zaken doe moet het altijd een win-win zijn.”
 • Ondernemen is keihard werken. Vergeet daarbij niet om goed voor jezelf te zorgen.
Back To Top